Történelmi érdekességek blogja

Történelmi blog

Ceausescu halála [40.]

2021. november 16. - Harmat Árpád

Románia hírhedt, magyar-ellenes kommunista diktátora, Nicolae Ceausescu közel negyed évszázadon keresztül vezette keleti szomszédunk népét 1965 és 1989 között, a hidegháborús korszak utolsó évtizedeiben. Hatalma megdönthetetlennek tűnt egészen 1989 decemberéig, amikor villámgyorsan söpörte el a román forradalom és a népharag. Hatalmának megdöntése, elfogása és kivégzése alig 4 (!) nap alatt végbement. De nézzük rövid életútját, a számára végzetes napokig.

Ceausescu már a II. világháború alatt a román kommunisták vezetői közt emlegették (ő volt a román KISZ első embere). A háború után családot alapított (három gyermeke született), majd 1947-től különböző miniszteri beosztásokat kapva emelkedett a politikai ranglétrán.

ceausescu1.jpg

Ceausescu és felesége 1976-ban Grúziában. A kép forrása: nytimes.com

Aztán elérkezett 1965 és Georghe Georghiu-Dej helyébe lépve, ő lett a legfelsőbb román vezető (pártfőtitkárként). A 60-as és 70-es években hol a nyugat "kedvenceként" emlegették (hisz a keleti tömbön belül egyedül ő szállt szembe többször is a szovjet hatalommal [például 1968-ban Csehszlovákia megszállásának elítélésekor]) hol egy sajátos nacionalizmus megvalósítójaként exponálta magát, személyi kultusz kiépítésével. (A személyi kultusza mindvégig megmaradt.) Később hírhedté vált falurombolási-programja, melynek során 1988-ban magyar falvak sokaságából telepített magyar családokat Románia túlsó felébe (hogy aztán helyükre román lakosokat hozasson). Feleségét, Elenát különböző tudományos címekkel halmozta el (ő lett például a Román Tudományos Akadémia feje) - noha semmiféle felsőfokú végzettséggel nem rendelkezett. Jelentős összegeket helyeztetett el külföldi számlákra magánvagyonából, így 1988-ra Kelet-Európa leggazdagabb politikusai közé tartozott. Elvárta, hogy a "Kárpátok Géniuszának" hívják és minden parlamenti ülésen percekig tartó vastapssal köszöntsék. Hatalmas márvány-palotát emeltetett magának Bukarest belvárosa közelében, melyhez extrém széles sugárút készült a városközponttal való összeköttetéshez. Diktatúráját - melyet a hadsereg a rendőrség és a Securitate (állambiztonsági szervezet) tartott működésben - 1989 december 15-én elégelte meg Románia, amikor kitört a forradalom.

ceausescu_romaforradalom.jpg

Romániai forradalom (A kép forrása: wikipédia)

A megmozdulások kiindulópontja Temesvár lett, ahol az említett napon a román hatóságok megpróbálták letartóztatni a diktatúrát kritizáló Tőkés Lászlót. A széles-körben ismert református lelkész megvédéséért tömegek vonultak utcára. A tiltakozási hullám december 20-án érte el a fővárost, Ceausescu pedig december 22 -én kezdett menekülésbe. Előz nap (december 21-én) még a maga által összehívott bukaresti tömeggyűlésen tartott beszédet, a Központi Bizottság épületének erkélyén. Ám ezt a beszédet nem tudta befejezni, mert a tömeg közhangulata ellene fordult. Alighanem ekkor érthette meg, hogy a temesvári forradalom veszélyes lehet hatalmára nézve és a helyzet valóban nagyon komoly.

Ceausescu először helikopteren, majd annak földre kényszerítése után gyalogszerrel próbált a hozzá hű katonai bázisok valamelyikébe eljutni. Ám közben a román hadsereg Stanculescu tábornok vezetésével a felkelés mellé állt és a tábornok erre a lépésre bírta Iulian Vlad Securitate parancsnokot is. Stanculescut még maga Ceausescu nevezte ki a hadsereg élére [még december 22-én], miután a hadügyminiszter, Vasile Milea öngyilkosságot követett el. (Stanculescu szerepe döntő volt a forradalom sikerében.) A polgári vezetés élére Ion Iliescu került, helyettese pedig Gelu Voican-Voiculescu lett. A felsorolt kulcsemberek mindegyike Ceausescu ellen fordult.

ceausescu2.jpg

Bukarest a forradalomban, 1989 december 27-én (forrás: opensocietyfoundations.org)

A román diktátort és feleségét december 24-én fogták el Tirgovistétől alig 5 kilométerre egy mezőgazdasági kutató-állomáson, ahová a helyi dolgozók hívták ki a rendőröket. Az elnöki pár a rendőröktől a hadsereg tisztjeihez került, akik azonnal a tirgovistei laktanyába vitették őket. Itt töltötték utolsó éjszakájukat, erős őrizet alatt. Másnap rögtön-ítélő katonai bíróság jött létre, mely pár órás eljárásba kezdett. Az elnöki pár kivégzésére - melyről valószínűleg az Iliescu - Voiculescu - Stanculescu hármas dönthetett - 1989 december 25-én került sor a kaszárnya udvarán, mégpedig sortűzzel. 

ceausescu_kivegzese.jpg

Ceausescu és felesége kivégzése 1989 december 25-én egy tirgovistei laktanya udvarán (forrás: idcommunism.com)

Ceausescu megítélése mai is egyértelmű Romániában: nevét önkényes diktátorként őrizte meg a "népemlékezet" és a történelem. Bár halálának részletes körülményeit és az utolsó napok történéseit illetően még ma is vannak tisztázatlan pontok, elítélése és kivégzése egy diktátorától megszabaduló nép által kiszabott megtorlásnak tekinthető.

avonal.jpg

Hasonlóan érdekes posztjaink: Széchenyi gróf élete, Hitler tábornoki kara, A Wehrmacht páncélosai, A Midway -i csata, Adolf Hitler ifjúsága, A német összeomlás okai 1945-ben, Hitler bunkere, A szovjet támadás Lengyelország ellen (1939), A Molotov-Ribbentrop paktum,

Egyéb posztokkal, érdekességekkel itt is várunk: Történelemrajongók klubja logo_tortenelmi_ujabb.jpg

2021.11.16.10:40

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmi.blog.hu/api/trackback/id/tr716756640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.11.17. 14:01:04

érdekes (mármint a borzasztón túl), mintha két felvétel - kivégzésről - nem ugyanazt mutatná:
www.dailymotion.com/video/xfdvva
www.youtube.com/watch?v=XkZZWcecGik

2021.11.17. 14:01:05

jaj, mert ez utóbbi (www.youtube.com/watch?v=XkZZWcecGik) valami vicc video. csak nem néztem végig...
hát, ilyen az élet :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.11.18. 16:48:19

Emlékszem, folyt a találgatás, hogy az akkor tévében is bemutatott felvétel a kivégzésről, ami @éppnászos: első linkjén megnézhető, miért nem mutatja, gyakorlatilag, magát a kivégzést. Csak annyit látunk, minden előzmény nélkül, hogy gépfegyverrel lövik a falat, és aztán ott van a két holttest. Volt olyan tipp, hogy a két embert már korábban megölték, mások szerint halálra kínozták, és csak alibiből lövöldöztek a falra utólag. Egyre kevésbé várható, hogy az igazság valaha is kiderüljön, de annyi biztos, hogy akkor már sok embernek viszketett az ujja a ravaszon, nem mindenkinek volt türelme játszani a "tárgyalást", amely valójában a két értetlen öreg választ sem váró faggatása volt pár percig. De nem lehet őket sajnálni, Ceauşescu egy igazán ostoba és kártákony rohadék volt, a felesége pedig őszintén hitt a sérthetetlenségükben.

Pierr Kardán 2021.11.18. 16:48:28

Hiba lenne a magyarellenességet Ceausescura kenni, mert nem Ceausescu volt magyarellenes, hanem a románok 99 %-a. Ceausescu halála óta sokat javult a helyzet, mostmár csak a románok 98,99 %-a nem szereti a magyarokat.

Alternatíva 2021.11.18. 18:12:37

Orbánt folyamatosan piszkálni kell az egykori román elnök legyilkolásával, hogy most ő következik.

Millerdraft 2021.11.18. 18:12:47

@Pierr Kardán: Nagyjából pont, ezért is felesleges bármilyen megbékélést erőltetni azokkal a bugris cigányokkal. Ahogy egy erdélyi barátom mondta mindig: románnak lenni nem egy nép vagy nemzet, a román egy szakma :-)

Alick 2021.11.18. 20:05:41

Lényegében katonai puccs volt, Moszkva rábólintásával.

trabant24 2021.11.18. 20:05:50

Millerdraft! Félre ne érts, de ha nem 1918 előtt született a barátod, akkor kvázi Ő is született román :(

Etniez 2021.11.18. 20:05:56

@Millerdraft: hmm, itt Londonban nagyon jól megvannak az erdélyi magyarok a románokkal, sokan járnak össze.

kisqtya 2021.11.18. 20:10:19

Gyerekként a TVben néztem a román forradalmat.. Lényeges dolgok kimaradtak a cikkből: Ceausescu a 80as években úgy döntött, visszafizeti az ország összes adósságát kerül amibe kerül. Ennek lényege az volt, hogy kb minden árut eladtak külföldre, import meg semmi. Az energiát is korlátozták, nem volt fűtés, világítás a városokban (!) -nyilván volt valamennyi 1 nap 1-2 óra, ezt nem tudom, de középkori állapotokat idézett elő. Ez vezetett végül a robbanáshoz. A párt második vonalának is sok volt már ez, vannak olyan elméletek hogy forradalomnak álcázott puccs volt. Egyébiránt kezdetben liberálisabb, nyugatiasabb vonalat vitt a diktátor. hallottam olyan összeesküvés-elméletet is, hogy az aradi magyar-román találkozón célozgatott a román atomfegyverre, vagy erre törekvésre, Grósz ezt megsúgta Moszkvának, és a KGB buktatta meg.. :) (egyébként ténylegesen utalt a román nukleáris képességekre, tervekre Grósznak)

élveteg 2021.11.18. 20:10:42

@éppnászos:

ha megnézi a youtube videot akkor egyértelmű hogy akit kivezetnek a teremből meg a fal elé állítanak az nem a Csau meg a felesége

Örömhernyó 2021.11.18. 20:11:33

@Pierr Kardán: Tegyük hozzá, hogy a románok közt sokkal erősebb a hamis nosztalgia a Ceausescu-korszak iránt, mint a magyaroknál a Kádár-rendszer iránt. A magyar a Kádár-rendszert indokolatlanul is sötétebbnek állítja be, mint amilyen volt (eltekintve az 56-os megtorlásoktól). A román meg idealizálja a Ceausescu-érát, mert akkor azért náluk egy nacionalista, nemzeti jellegű szocializmus volt, amit magukénak érezhettek a nacionalista románok is, ellentétben az internacionalista magyarországi szocializmussal, ami pont a nemzeti érzelmek ellen is fellépett. Azt tapasztaltam, hogy huszonéves fiatalok (akik nyilván egy percet se éltek abban a rendszerben) is azt emlegetik, hogy akkoriban Románia erős volt és egységes, nemzetközi tényező (különutasként a szoci táborban ott nem voltak szovjet csapatok, nem vettek részt a csehszlovákiai megszállásban stb.), a román államadósságot törlesztette a diktátor (igaz, a boltok üresek voltak, de a román azt nem tudja, hogy ez máshol a szocialista táborban nem így volt).

@Millerdraft: Azért én a romániai magyarokban se bízok jobban, mint a románokban. Voltak nagyon rossz tapasztalataim velük gyerekkoromtól kezdve. Ők se szeretik a magyarországi magyarokat...

Inner Circle 2021.11.18. 22:39:22

A helyszíni tudósító Oltványi könyve szerint nem Ceaucescu találta ki a "Kárpátok Géniuszát", hanem egy újság élcelődött vele, és ő ennek megfelelően ki nem állhatta ezt a gúnynevet.
Valamint ahogy Örömhernyó is írja, egyáltalán nem egyértelmű a megítélése ma Romániában, a sírján mindig van friss virág.

2021.11.18. 22:39:54

@élveteg: igen, bár ki tudja innen nézve
@Örömhernyó: szerintem se, csak ezt itt nem szeretik hangoztatni, ugyanúgy hülyének néznek, mint a románokat

Elemér Erdélyi 2021.11.19. 06:45:50

@Píszí Szilvi: Én úgy láttam, hogy az úr önként és igen nagy örömmel feküdt a zuhany alá. Ennek mentén a kettő nem összehasonlítható. Illetve igen, mert megtörtént. :)

Nancsibacsi 2021.11.19. 11:03:01

@Alternatíva: Mi akadályoz ebben? Akár holnap reggel is hozzáfoghatsz - Ceaucescu esetén se vártak holmi választásokra. Fotelforradalmár vagy-e?

gigabursch 2021.11.19. 11:03:06

Ezekkel a cipészekkel mindig csak a baj van...

Örömhernyó 2021.11.19. 11:03:21

@éppnászos: Igen, a romániai magyar nem szereti a magyarországit. Átveri, ahol tudja. Általános iskolás korom óta volt kapcsolatom velük, nagyszüleim segítették őket ahol tudták, mert ők még a Horthy-rendszerben szociazálódott keresztények voltak. Tamási Áron, Nyírő József, Wass Albert kötetekre emlékszem a könyvespolcukon. Meg persze Illyés Gyula, Móricz, Babits is, akik akkor politikai oldaltól függetlenül divatosak voltak.
Nem tudták elképzelni, hogy csak mert elnyomják őket a románok, még nem lesznek ártatlan, szentéletű, normális emberek. Ez valami keresztyén téveszme volt náluk, hogy aki sokat szenved, az jó ember, mert Isten próbára teszi. Szóval szemellenzősen láttál sajnos a romániai (meg a többi határontúli) magyarokat.

Én meg személyesen találkoztam helyezkedő, felfelé nyaló, lefelé taposó, tolvaj, csaló, hazug, buta határontúliakkal. Maffiamódszerekkel dolgoztak, ott nyúltak le a támogatásokat, ahol tudták. Nem csak romániai, de felvidéki magyarokkal is sikerült megjárnom. Ők a szlovákokat és a magyarorszagi magyarokat is utálják, elmondásuk szerint nem is magyar, hanem felvidéki identitasuk van, kb. ahogy a székelyeknek is van saját identitásuk. Egyik külföldi munkahelyemen ahogy érdekük kívánta, a szlovmagyarok egyből a szlovákokhoz és csehekhez csapódtak és segítettek kifúrni a magyarországiakat. Ott basztak ki velünk, ahol tudtak.
Én megtanultam, hogy a hatátontúliak iranti imádat az egy magyarországi lelki betegség, olyanokra jellemző, akik legfeljebb tévében láttak székelyt, vajdasagit, karpátaljait meg felvidékit.
Ja, a kárpataljaiakat az összes többi határontúli magyar is lenézi, utálja, ostoba, csóró, tanulatlan senkiháziaknak, bugrisoknak mondják őket, ez amúg, igaz szlovmagyarok közt is. A pozsonyiak, csallóköziek, Kassa környékiek nem egy kategória a szemükben se. Sokkal jobban lenézi a kelet-szlovákiaiakat, mint a nyugat-magyarországiak a kelet-magyarországiakat.

citrix 2021.11.19. 11:03:29

A lehető legjobb és legigazságosabb döntés volt. Le kellett zárni a múltat, a diktátor szembesült múltjával és jelenével. Vége, ennyi volt. Így járjon mindegyik diktátor.

Billy Hill 2021.11.19. 11:03:37

Kötelező "olvasmány" az öreg és felesége kapcsán a Titánia c. magyar film 1988-ból, Bodrogi Gyulával és Udvaros Dorottyával...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.11.19. 11:03:47

Román rádió:
- Jó reggel, elvtársak!
- Ceaucescu elvtárs felébredt. Ébredjenek fel maguk is!
- Ceaucescu elvtárs kipattant az ágyból. Pattanjanak ki maguk is!
- Ceaucescu elvtárs reggeli tornázik. Tornázzanak maguk is!
- Ceaucescu elvtárs zuhanyzik. Zuhanyozzanak maguk is!
- Ceaucescu elvtárs reggelizik. Kívánjanak neki jó étvágyat!
:)

Gazz 2021.11.19. 11:03:51

@Örömhernyó: Van is külön gúnynevük az itthoni magyarokra, amit egymás közt használnak.

Gazz 2021.11.19. 11:03:57

@Elemér Erdélyi: Pisiszex volt az kérem. És valóban önkéntes.
Namost ha színházban szabad ilyeneket megjeleníteni, akkor koncerten miért baj?

apro_marosan_petergabor 2021.11.19. 21:32:19

Egy sötét, kommunista gazember volt, illetve voltak. Iskolázatlanok, semmirekellők, de nagyravágyók. Emellett ostobák és tehetségtelenek, halmozták a rosszabbnál rosszabb intézkedéseket. A lakótelepeken elfogadott volta 13 fokos hőmérséklet (távhűtéssel), a boltokban a polcokon lekvár és keksz. Más nem. Nekik arany csap.
Elena volt a tudományos akadémia elnöke.
A románoknál mindig vannak vezetők, akik mernek bátor döntéseket hozni (Ez volt 44-ben is, a kiugráskor, így megmaradt nekik Erdély) . Ilyen volt Stanculescu is.
Ezekt az "embereket" agyon kellett löni, ez történt kétórás tárgyalás után, a hadbírók segédletével.
Nem két értetlen öregembert lőttek agyon, mint itt valaki itt csúsztatva állítja, hanem két sötét kommuista gazembert, aki rengeteg bűnt követett el, ellenünk magyarok ellen is (falurombolás)
Cao kommunista haverját, Kádárt is egzecíroztatta...
Nálunk 10 évig tartott volna a perük, végül szabadlábra kerültek volna, valamely jogi trükkök után, ezt Stanculescuék megelőzték. Nálunk is markánsabban kellett volna csinálni - nem véletlen mondta Antall, tetszettek volna forradalmat csinálni...
Utána jöttek a csatározások a hatalomért, sok kommunistát lelőttek, sok megmaradt a hatalomban.
Viszont Romániában ezért erőteljesebb volt a rendszerváltás, mert lett például reprivatizáció (csak nálunk nem), ami a rendszerváltás kulcsa. Nemtől, vallástól, nyelvtől függetlenül, aki igazolni tudta, ha lassan is, de visszakapta, kapja(még mindig) a tulajdonát.

Almandin 2021.11.19. 21:32:26

@Örömhernyó: Nagymamám erdélyi magyar volt. Semmi nem jellemezte abból, amit leírsz. A nagyapám magyarországi román volt, de már asszimilálódott, én is csak felnőttként tudtam meg a család eredetét. Személy szerint én nem utálom se az erdélyi magyarokat, se a románokat. Biztos van, aki gyűlöli őket, de én inkább az emberre magára koncentrálok, milyen. Sajnos a román-magyar viszonyt sok politikai probléma terheli, de emberileg mindkét népben vannak jóindulatú és gonosz emberek egyaránt.

lutria 2021.11.19. 21:33:41

@Androsz: Több,az eseményeket feldolgozó riport/dokumentumfilmben is azt mondták hogy nem így tervezték a kivégzést csak amikor kivezették és falhoz állították őket az összes,az épületben és az udvaron lévő katona akinek volt fegyvere még a tűzparancs elhangzása előtt lőni kezdett rájuk még az emeleti ablakokból is,az őket kivezető katonák alig bírtak félreugrani...A videós pedig még mögöttük bent volt az épületben ezért lemaradt a lövöldözésről.
Azért az érdekes hogy a Ceausescuék kivégzését nemrég még cenzúrázás nélkül meg lehetett nézni mindenféle videómegosztón,más emberekét,bármekkora szemétládák is voltak pedig nem.Ugyebár még az MTV-n leadták amint elért hozzájuk a kazetta,ha meg tudták volna szervezni talán még élőben is leadják.Mindha kettős mérce lenne ebben az esetben.

lutria 2021.11.19. 21:34:30

Az író mit ért azon hogy földre kényszerítették a helikopterét,eddig az hangzott el mindenhol hogy miután elmenekültek Bukarestből ide-oda repkedtek az országban amíg keresték a hozzájuk még hű csapatokat.Egy idő után a pilóta "megunta"és beadta nekik hogy bemérték őket légvédelmi rakétákkal ezért leszálltak azon a telepen-majd a pilóta szépen elreppent a géppel a bázisára...
Pedig nem volt titok még a civilek számára sem hogy a 80'-as évek radarjaival domborzattól függően még sík területen sem érzékelték a repülő eszközöket 4-500méter alatt,talán még ma sem.
És szerintem itt cseszték el véglegesen,ott ültek egy AS365-ös luxushelikopterben aminek a hatótávja 800+km,úgyhogy szinte bármelyik környékbeli országba elrepülhettek volna ~500méter alatt,az ~50km-re lévő akkor még szoci Bulgáriába vagy Jugoszláviába vagy akár Törökországba, Olaszországba stb.
Még ha nem is kapnak menedékjogot ezekben az országokban akkor is mire napok-hetek múlva visszatoloncolják őket már lenyugodtak volna az események és nem végzik ki őket azonnal.

Történetiró 2021.11.19. 21:37:02

@lutria: Ha a hadsereg parancsnoka átáll és a pilóta utasítást kap, akkor le KELL szállnia. Ez földre kényszerítés. Igazából Ceausescuék sorsa a hadsereg vezetésének átállásával pecsételődött meg.

Leooo 2021.11.20. 00:08:34

@Millerdraft: Áááá, dehogy! Szakma csak kettő van, az összes többi az mind foglalkozás! ;-P

csakeztengedte 2021.11.20. 00:08:51

Sosem tanulunk a történelemből. Újra és újra tombol a sötétség a fejekben.
Ez a román korcs szemét volt, meg minden. De a mi xyz vezetőink azok mások ám, nem ilyenek. Igaz vagyonuk a százszorosa, ha nem ezerszerese ennek a förmedvénynek. És a politikájuk ugyanaz csak finomabb köntösbe csomagolva. A hülyék, meg akkor is és most is azok.

Almandin 2021.11.20. 00:09:08

@apro_marosan_petergabor: Legalább megkapták a jogos büntetésüket. Ha nem végezték volna ki őket, lehet, hogy a fanatikus híveik kiszabadították volna őket és puccsot csináltak volna. Ha külföldre szöktek volna, akkor, ha szerencséjük van, eljutnak egy olyan országba, ahol letelepedhetnek. Lehet, hogy még évekig éltek volna pl. Észak-Koreában (Kimék biztos befogadták volna őket) és büntetlenül patkoltak volna el.

Almandin 2021.11.20. 00:09:19

@apro_marosan_petergabor: Stanculescu nem volt egy ártatlan bárányka. Jól tette, hogy kivégeztette Ceausescut és nejét, de sajnos sok ártatlan embert is:
magyarnarancs.hu/kulpol/itelet_19_ev_utan_a_temesvari_sortuz_ugyeben_-_stanculescu_es_panculescu-70121

apro_marosan_petergabor 2021.11.20. 00:09:52

Sajnos nem minden bolsevik gazember végezte így, Sztálin, Mao, Fidel C., Rákosi, Pol Pot, Péter Gábor(ő kis börtönnel) megúszta, de sokan nem. Beríját elvtársai nyírták ki, Kún Bélát, Rajkot, Nagy Imrét (padlás lesöprő, Szovjet KGB-s, a Szovjetunióban ő is sokakat öletett meg) szintén, s persze ne feledjük, Kobe-Dzsugasvili erősen ritkította a kommunista gazemberei sorait, s Mao sem vacakolt...
Sajnos összességében el lehet mondani, ezerszer nagyobb kárt tettek egymásban, mint bennük később a polgári igazságszolgáltatás. Magyarországon kb. 2000 kivégzett áldozata van a kommunistáknak (most tízezrek börtönzéséről, internálásáról nem beszélek), míg a rendszerváltás után gyakorlatilag egyetlen kommunista gazembert sem vontak felelősségre pedig voltak elegen, a nyomorult Biszku is elkerülte a felelősségre vonást, s vígan élt magas nyugdíjából, s Németországban is megúszták a gazemberek 1-2 év börtönnel. Pedig a kommunisták is megérdemeltek volna egy "Nürnberget". Innen a kettős mérce, s ez szégyen, s a mai napig szenvedünk e miatt az EU-ban.
Mindez szegénységi bizonyítvány a polgári igazságszolgáltatásra.
süti beállítások módosítása