Történelmi érdekességek blogja

Történelmi blog

Moderálási alapelvek [1.]

2018. augusztus 15. - Harmat Árpád

Moderálási alapelvek:

  • 1. Légy türelmes az előmoderációval kapcsolatban!
  • 2. Ne személyemmel foglalkozz, vagyis ne személyeskedj, hanem a posztokhoz és azok tartalmához szólj! Lehetőleg érdemben. [A személyeskedésre vonatkozó kérés a többi kommentelővel való kommunikációra is vonatkozik.]
  • 3. Ne írj le tárgyi tévedéseket - úgysem engedem megjelenni azokat!
  • 4. Ha az egyes írásokat kritizálni szeretnéd, ne a becsmérlés vagy nyelvtan-náci kioktatás eszközével élj, hanem konstruktív és objektív hozzászólásokat tegyél (mértékletes módon)!

Előre is köszönöm, ha ezeket tiszteletben tartod, a blog olvasásához pedig jókedvet és hasznos időtöltést kívánok!

logo_tortenelmi_ujabb.jpg

A történelmi gondolkodás

 

A kifejezést gyakran halljuk a médiában, ám sajnos ritkán értelmezzük helyesen. A szókapcsolat arra utal ugyanis, hogy a jelen folyamatait képesek vagyunk történelmi perspektívába helyezni és így szemlélni illetve tanulmányozni. Azok, akik főállásban foglalkoznak történelemmel (pl. tanítják vagy kutatják) és azok, akik szabadidejük jelentős részét áldozzák ennek a tudomány-területnek, bizony szinte már önkéntelenül is történelmi látásmóddal viszonyulnak minden társadalmi és politikai kérdéshez.

Ha egy olyan tendenciát vagy jelenség-sorozatot érzékelünk a hazai közéletben, közgondolkodásban, ami korábban már előfordult, akkor ismerjük annak korábbi következményeit is, vagyis más szemmel nézzük az egészet. Hogy példákat is mondjak: volt már gondban korábban is a közoktatás és meg is lett annak sajnálatos következménye; volt már fajgyűlölet hazánkban és tudjuk hová vezetett, jelentek már meg szélsőbalos és szélsőjobbos diktatúrák, ismert hatásokkal; végül: előfordult párszor, hogy nem gondoztuk hagyományainkat, nemzeti örökségünket és az értékromboló válság nem is maradt el. A tanulság tehát - ebből a pár példából is jól érzékelve - az, hogy a történelem ismerete nagyon fontos mindannyiunk számára, mert a jövőnket is meghatározhatja. 

A történelmi blog a historikus gondolkodás jegyében lett megalapítva és elindítva, remélve, hogy az itt olvasható posztok, cikkek, írások szolgálni tudják majd a legszebb tudomány megszerettetését.

 

***

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmi.blog.hu/api/trackback/id/tr9314183623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harmat Árpád 2018.08.19. 17:36:43

Próbálok az éppen aktuális évfordulók, ünnepek, emléknapok alapján témákat választani és ezeken túl érdekességekre fókuszálni. Remélem sikerül! :-)

Történelmi blog · tortenelmi.blog.hu 2018.10.21. 16:24:24

A blog 2018 augusztus 15 -én indult el. Vízre tettük. :-)
süti beállítások módosítása