Történelmi érdekességek blogja

Adolf Hitler ifjúsága és harca az első világháborúban [9.]

2018. október 20. - Harmat Árpád

Adolf Hitler, Németország 1933 -ban hatalomra került náci diktátora gyermekkorát és ifjúságának egy részét szülőhazájában, Ausztriában töltötte. 1889 április 20 -án született az Osztrák-Magyar Monarchia egyik településén, Braunau am Inn -ben (Linztől 90 km-re). Kamasz éveit több osztrák városban töltötte, hiszen családja gyakran költözött. Közben érettségi nélkül befejezte tanulmányait és elhatározta, hogy festőművész lesz. Tervének megvalósításához apja korai halála után az árvasági támogatás nyújtott kevéske anyagi hátteret. Bécsbe ment tehát, hogy a rangos művészeti akadémia hallgatója legyen, ám 1907-ben és 1908-ban is (18 és 19 évesen is) elutasították felvételét. A ifjú Hitler tehetséges volt ugyan városrészek, házak ábrázolásában, ám emberalakokat, portrékat nem tudott festeni. Az elutasítás érzékenyen érintette, amit fokozott anyja elvesztése is (1907-ben). Mind az akadémiai elutasításokért, mind anyja haláláért a zsidókat okolta: szerinte a művészeti iskolában a zsidó vezetők utasították el felvételét és anyja is "kontár" zsidó orvosa miatt halt meg annyira korán. (Valójában gyógyíthatatlan mellrákkal küzdött.) Hitler később belátta, hogy Dr. Eduard Bloch nem tehetett anyja haláláról és megbocsátott neki.

hitler1.jpg

Hitler gyermekként és fiatalon

Hitler életének mélypontját az 1909 és 1913 közti évek jelentették: ekkoriban nyomorgott, az utca embereinek adta el képeit (ebből volt valamicske bevétele), képeslapokat festett de közben hajléktalan szállásokon és munkásotthonokban lakott. Körülbelül kétezer képet készített ekkoriban, nagyrészt épületekről. Művein megfigyelhető az arányok, térbeli elhelyezések és árnyékok ügyes megjelenítése [lásd: lenti képünket]. A különböző tárgyak, épületek több szögből, metszetben való érzékelése sokat segített számára abban, hogy később Albert Speer birodalmi főépítésszel (bizalmasával) közösen megtervezze Berlin újjáépítését (amire aztán végül nem került sor).

Hitler húszas évei elején, Bécsben lakva gyakran kényszerült segédmunkák bevállalására, különböző építkezéseken, minimális órabérekért. Gondolkodásának, politikai nézeteinek alapjait ekkoriban sajátította el, rájött, hogy a nyomorgók számára mások okolása valódi "gyógyír" és ha valaki képes számukra megfelelő bűnbakot állítani, akkor arra odafigyelnek. Bűnbaknak pedig a zsidóság volt ideális, legalábbis Hitler ekkoriban már így gondolta. Olvasottsága kiterjedt Gobineau, Haeckel, Woltmann, Chamberlain és Kiebenfels írásaira (emberi fajok témakörében) és érdekelték Karl Lueger bécsi polgármester antiszemita beszédei is. Lassan - fokozatosan gondolkodásának egyik "alaptézise" lett az antiszemitizmus.

hitler4.jpg

Hitler egyik képe 1912 -ből a bécsi operaházról (23 évesen festette)

Egyre jobban foglalkoztatta a zene is, ha csak tehette Richard Wagner operáit hallgatta. (Valósággal mániája lett Wagner zenéje, melyből mindig erőt merített.) A zsidóság szidalmazása és az opera - rajongás mellett Hitler egyre nagyobb csodálattal adózott Németország iránt (érdekelte annak történelme, főleg Nagy Frigyes életrajza) és arra vágyott, hogy a gyönyörű dél-német nagyváros, München lakója lehessen. Úgy gondolta: "ott élnek az igazi németek". 

A fordulópontot, Hitler sorsának jobbra fordulását az 1913 -as esztendő hozta el, amikor 24 évesen kézhez vehette apai örökségét. Ekkor döntötte el: vágyainak színhelyére, Münchenbe költözik. Itt azonban csak sodródott, apai örökségéből élt, nem igan tudta mihez kezdjen magával. Problémájára megoldást kínált az első világháború kitörése: 1914 augusztus 16-án önként jelentkezett a 16. bajor, tartalékos gyalog-ezredbe.

hitler2.jpg

Hitler az első világháborúban (jobb oldalon)

Hitler az első világháborút - sérüléseit leszámítva (amikor a hátországban kezelték) - végigharcolta, bár egyes életrajz írói szerint egyetlen egyszer sem sütötte el puskáját, mivel futárszolgálatot látott el. A nyugati fronton a lövészárkok tisztjei számára hozta el az ezred-parancsnokság utasításait és továbbította azok jelentéseit vagy kéréseit vissza, a frontszakasz-parancsnokoknak. Ehhez kellett némi bátorság, hiszen feladatát többnyire ellenséges tűzben, golyózáporban kellett végrehajtania. Már a háború első évében kitüntették: 1914 decemberében átvehette a Vaskereszt második fokozatát, melyre élete végéig nagyon büszke volt. Később, 1916 őszén ott volt a Somme körüli harcokban is (Franciaországban) és lábán meg is sérült. (Ekkor hónapokig kezelték a fronttól távol. Ő volt az egyetlen katona  a kórházban, aki mielőbb vissza akart térni a frontvonalba.) 

hitler6.jpg

Porosz (német) katonák a fronton 1914 -ben

Katona évei alatt vált egyértelművé, hogy távolságtartó, magának való természetű ember, aki nehezen köt barátságokat és akit katonatársai is különc, csodabogárnak tartanak. A fronton nem egyszer került zsidó tisztek parancsnoksága alá, mely mindig belső konfliktus okozott számára, hiszen két alapelve ütközött ilyenkor egymással, az egyik: „Den Vorgesetzten achten, niemandem widersprechen, blindlings sich fügen” (a feletteseket tisztelni, senkinek nem ellentmondani, vakon engedelmeskedni), a másik: a zsidók "ártalmas és bűnös" népet alkotnak. 

1918 nyarán újabb kitüntetést kapott, mert a parancsokat vakon teljesítette, bárhová is kellett utasításokat vinnie. Ezúttal a vaskereszt első fokozatát kapta meg. Később, 1918 október 14-én egy mustárgáz támadásban későn vette fel gázmaszkját és a britek által bevetett gáz megmarta szemét. Időlegesen elvesztette látását és újra kórházi gondozásra szorult. Egy ideig Belgiumban kezelték, majd Pomerániában. Végül egy ottani kórházban érte a háború végének híre. Tragédiának élte meg Németország vereségét, mely egész életét meghatározta. A zsidósággal szembeni megvetését innentől Franciaország és az egész nyugat elleni gyűlölet is kiegészítette. 1918 -ra, a háború végére Hitlerből a zsidók, franciák, nyugat-európaiak és kommunisták legfőbb ellensége lett. Első szónoklatai - katonatársai, ismerősei, spontán kialakult hallgatóságai előtt - főként ezekről a csoportokról és az ellenük való gyűlöletkeltésről szóltak. 

hitler7_burgerbraukeller.jpg

A müncheni Bürgerbraukeller, ahol Hitler legelső nagy hatású beszédeit tartotta

Adolf Hitler 29 éves volt, mire véget ért az első világháború: politikai karrierje ekkor vette kezdetét: 1918 végén Münchenbe tért vissza, ahol a Reichswehr -nek dolgozott, majd 1919 őszétől a Német Munkáspártnak. Alig két év alatt átalakította a pártot (náci párttá), majd 1921-re megszerezte annak vezetését is.

A országos sikerhez vezető út nagy hatású beszédek során vezetett keresztül, melyeket az 1920 -as évek elején, a müncheni Bürgerbraukeller sörözőben, majd a Zirkus Krone épületében tartott, százak, majd ezrek előtt. Nevét kezdetben München, majd egész Németország megismerte, főleg az 1923 -as mücheni sörpuccsot követően. Börtönből szabadulása után, alig több, mint 8 évre volt csupán szüksége ahhoz, hogy szenvedélyes szónoklataival népszerűvé tegye a nácizmust Németországban és megkaparintsa 1933 -ra a kancellári posztot. [Bővebben: Adolf Hitler élete]

hitler3.jpg

Hitler a kancellári kinevezést Hindenburgtól vehette át 1933 január 30-án (a kép 1933 márciusában készült)

Még hivatalos kinevezése előtt, 1932 február 25 -én kapta meg a német állampolgárságot, melyet ünnepélyesen vett át párttársai előtt. (Mivel osztrák állampolgárságát még 1925 -ben elvesztette, így 7 éven keresztül, 1925 és 1932 közt "hontalannak" lehetett tekinteni.)

Hitler személyében egy vegetáriánus, alkoholt soha nem fogyasztó, nem dohányzó, műszaki érdeklődésű, külsejére hiú, rövidlátó (de a szemüveg-viselést mindig elutasító) megalomán ember foglalhatta el a legfőbb vezetőnek kijáró széket Berlinben. Érdekesség, hogy soha nem tudott megtanulni autót vezetni, de rajongott a kocsikért. Mégis, mindenhova sofőrjei - Emil Maurice, majd Julius Schreck, végül Erich Kempka - vitték. Kedvenc autója egy Mercedes-Benz 770K Grosser volt.

Hitler mindvégig megmaradt gyűlölködő, magának való természetnek, aki a nőkhöz is sajátosan viszonyult: első ismert kapcsolata - a katonaidőkbeli, ápolónőkkel folytatott első szexuális együttlétek után - Maria Reiterhez kapcsolódott, akivel 1926 -ban flörtölt Berchtesgadenben (viszony nem lett a dologból). Egy évvel később féltestvérének lányával, a 19 évvel fiatalabb, Geli Rauballal került szoros kapcsolatba. Geli öngyilkossága után, 1929 -ben ismerte meg Eva Braunt, aki szintén sokkal fiatalabb volt nála (pontosan 23 évvel). Vele már életre szólóan alakult minden, hiszen Évát el is vette, (igaz, csak halála előtt 36 órával, közös öngyilkosságuk előtt közvetlenül). Paranoid személyiségének kialakulásában alighanem szerepe lehetett betegségeinek is (melyeket a nagy nyilvánosság soha nem ismert) azaz bél problémái és az élete végén súlyossá váló Parkinson kórja. (Ezek mellett sokak szerint here-gondokkal is küzdött.) [További érdekességek Hitlerről: Öt érdekesség Hitlerről]

hitler5.jpg

Hitler és Eva Braun 1940 -ben (forrás: World Archive History)

Hitler a történelem egyik legismertebb figurája. A nevéhez kötődő tettek, szörnyűségek egy torz lelkületű, természetű és gondolkodású ember képét vetítik elénk. Egy olyan ember képét, aki az 50 millió halálos áldozatot követelő második világháború kirobbantója lett és akinek jelleme ifjúkorában alakult ki, az első világháború előtt és alatt.

Harmat Árpád Péter

Felhasznált irodalom:

  • Ian Kershaw: Hitler 1889–1936 Hybris. Szeged, Szukits Könyvkiadó (2003)
  • Ian Kershaw: Hitler 1937–1945 Nemezis. Szeged, Szukits Könyvkiadó (2004) 
  • Anette Dufner: The Rise of Adolf Hitler. Greenhaven Press (2003)
  • Székely Gábor: Hitler hatalomra jutása. Kossuth Kiadó, Bp. (1983)
  • Konrad Heiden: Hitler. Pallas-Antikvárium, Bp. (1999)
  • Norman Stone: Hitler. Hodder & Stoughton, London (1992)

tortenelmi3_logo.jpg

2018.10.20.(14:11)

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmi.blog.hu/api/trackback/id/tr9014312185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszkütyü 2018.10.21. 10:17:41

Érdekes, hogy elvesztette osztrák állampolgárságát, és évekig hontalanként (migránsként :-) ? ) élt. Ennek tudható az oka?

Equalizer. 2018.10.21. 10:21:44

@eszkütyü: Igazából ennek a 7 éves "hontalan" besorolásnak nem volt jelentősége Hitler számára. Csak egy jogi státusz volt csupán. Annyit jelentett, hogy az osztrák állampolgárságáról lemondott, de a németet még nem vette fel. Jelentősége akkor lett, amikor a kancellári tisztségért indult az 1932 -es választásokon. Ahhoz már kellett a német állampolgárság, ekkor már muszáj volt ezt elintéznie.

Történetiró 2018.10.21. 10:59:06

Hitler jelleme fiatal korában, az őt ért tragédiák és kudarcok hatására formálódott leginkább. A legerősebb hatások, melyek érték:

1. Szülei korai halála és hogy anyja haláláért a zsidó orvost okolta (értelmetlenül, mert az asszony melrákkal küzdött, amit nem tudtak meggyógyítani)
2. A Bécsi Művészeti Akadémia elutasítása, ami nagyon megviselte és amiért szintén a zsidókat okolta (az akadémia zsidó tanítóit)
3. Nyomorgása és magányos élete a posztban is kiemelt időszakban 1909 és 1913 közt. Ezen időkben vette észre, hogy a zsidók jól élnek és a nyomorgók közt alig akad zsidó.
4. A bécsi hordószónokok gyűlöletbeszédei és azok az irodalmak, melyek 20-22 éves korában olvasott a fajgyűlöletről (Gobineau, Haeckel, Woltmann és Chamberlain)
5. Az első világháború elvesztését a szívére vette, innentől gyűlölte meg a franciákat és az angolokat.

A fentiekhez társult a germán mitológia iránti rajongása, az okkultizmus szeretete és a nagy történelmi alakok Nagy Frigyes imádata. Mindez kiegészülve egy szívtelen, rideg neveltetéssel tették olyan emberré, amilyen lett végül.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.10.21. 10:59:27

"Mind az akadémiai elutasításokért, mind anyja haláláért a zsidókat okolta: szerinte a művészeti iskolában a zsidó vezetők utasították el felvételét és anyja is "kontár" zsidó orvosa miatt halt meg annyira korán."

A modern genetikai vizsgálatok alapján inkább mondhatjuk, hogy kazár. ... Ja és úgy néz ki, hogy a történészek szerint anyja is egy gazdag kazár családnál cselédkedett és minden jel szerint Adolfka a kazár családapa kisdede.

Blog Újság 2018.10.21. 11:03:23

@TanBá: Eszed tokja a kazár! :-)

Fülig José 2018.10.21. 11:58:25

@TanBá: ezt a hihetetlen baromságot hol olvastad? A demokratában, mi..?

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.10.21. 12:53:40

Hitler csak 1937/38-ban lett vegetáriánus... Addig ő volt a világ legnépszerübb politkusa, pl a NY Times az év emberének is választotta. Egyértelmű, hogy a törés életében csak ekkor következett be...

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.10.21. 12:54:30

@Rozsdabarna.: @Fülig José:

Arthur Koestler szerint a "zsidók" többsége inkább kazár származású.

A Pesten született világhírű írónak, Arthur Koestlernek igaza lehet: új genetikai vizsgálatok alapján a ma élő "zsidóság" 90% csak kis részben közel-keleti. A kelet- és közép-európai "zsidók" inkább kaukázusi népekkel rokoníthatók. A zsidó vallást 740 körül felvett kazár nép leszármazottjai inkább.

+ könyv Ormos Mária: HITLER

Történetiró 2018.10.21. 14:10:34

@TanBá: Ez természetesen butaság. Ami meg Arthur Koestlert illeti: ő nem történész, hanem regényíró.

Ami a valóság:

Kazároknak egy rövid életű, – a hetedik és a tizedik század közt fennálló - birodalmat alkotó türk eredetű népet hívunk. Ez a nép jelentős kereskedelmi kapcsolatban állt az Izraelben maradt zsidókkal, és a szoros gazdasági kapcsolat kihatással volt mindennapjaikra is. A kapcsolatok erősödése során vették át a kazár előkelők a zsidók vallását 800 körül. Ám maga a kazár nép nem gyakorolta a zsidó vallást.

Ami fontos: egyrészt a kazárok vették át a zsidók vallását és nem fordítva, másrészt a két nép között semmilyen szintű genetikai keveredés nem alakult ki. A zsidók ókori sémi népektől származnak, a kazárok meg a csuvas türköktől.

consul 2018.10.21. 14:10:50

A nácizmus felíveléséhez és Hitler hatalomra jutásához a német gazdasági elit és az értelmiség hathatós támogatása is kellett. A nácizmus amúgy koránt sem csupán zsidóellenesség, sőt Hitler fajelméletének szinte csak egy lábjegyzete a zsidók elpusztítása.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.10.21. 14:11:40

@Történetiró:

"A fentiekhez társult a germán mitológia iránti rajongása, az okkultizmus szeretete "
-Ez inkább Heinrich Himmlert jellemezte.
A Adolfkának első jelentős találkozás a Thule Társasággal volt Münchenben, ami valóban okkultinizmus, de ő annak az ágával szimpatizált, ami a Helena Petrovna Blavatsky ráhatásáival telitett teozófiai társaság is befolyásolt. Guido von List rendkívül népszerű okkultinista író által kerültek ezek a tanok a Thule társasághoz. List tanítványai swastika talizmánokat is árusítottak. Ezt volt hatással Adolfkára és ebből lett a horogkereszt.

balfa 2018.10.21. 14:11:52

Karl Lueger is nagy hatással volt az eszméire. A bécsi polgármester hírhedt antiszemita és magyargyűlölő volt, amúgy a mai napig tér van róla elnevezve Bécsben

Történetiró 2018.10.21. 14:17:18

@TanBá: Hitler valósággal rajongott a germán mitológiáért. Már legelső beszédében is 1919 október 16-án a Német Munkáspárt gyűlésén emlegette a német őstörténetek nagy alakjait. Az okkultizmus iránt is érdeklődött és a történelem is foglalkoztatta, bár önkényesen ferdítette a történelmi tényadatokat és sokszor maga által kitalált elméletekkel egészítette ki, téves következtetéseket levonva.

Fredddy 2018.10.21. 15:28:46

A náci horogkeresztnek semmi köze az okkultizmushoz. A XX. század első évtizedeiben elterjedt szerencseszimbólum volt, reklámoktól az első világháborús antant repülőgépekig mindenhol felbukkant. Az akkorra már viszonylag bejáratott náci mozgalom jelképét egy pályázaton választották ki, azért döntöttek a horogkereszt mellett, mert pozitív érzeteket keltő, ám politikai jelképként addig nem használt szimbólum volt, és, ami a legfontosabb, nem az 1918 előtti Németország jelképrendszeréből származott- Hitler hangsúlyozni akarta mozgalma előzmények nélkül valóságát és a hagyományos konzervativizmussal való szembenállását.

CSOKKI MÁLNA 2018.10.21. 15:46:56

@Történetiró: Hát nem egészen. Ő a római építészetért és államszervezésért rajongott elsősorban, és kissé bosszantotta Heinrich ősgermán hóbortja, de ráhagyta..

Történetiró 2018.10.21. 15:58:34

@pina noir: Nem egészen. Himmler miként Hitler is és még nagyon sok náci vezető a német nép nagyságát és "übermensch" jellegét részben ősi múltjával indokolta, melyet a germán mitológia felemlegetésével erősítettek meg. Hitler legfőbb ideái közé a következő tartoztak:

ősgermán mitológia tisztelete
okkultizmus iránti érdekélődés
Carl von Clausewitz tisztelete
Richard Wagner zenéjének mániákus szeretete
Nagy Frigyes porosz uralkodó mélységes tisztelete
a harmadik német birodalom elmélet

Ha a hat fenti mániáját nézzük, mindre lehet életéből igazolást találni. Hogy pár példát mondjak: a Hitler bunkerben fő helyen, külön lakrészében lógott Nagy Frigyes portréja, melyhez több szemtanú szerint gyakran beszélt. Clausewitz és a germán mitológia valkürjei több hadművelet elnevezésében is felbukkantak. Folyton Wagnert hallgatott és államát Harmadik Birodalomnak nevezte (az első volt szerinte a Német-Római Birodalom, második az 1871-ben létrejött Német Császárság és harmadik az a birodlaom, melyet ő maga teremtett)

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.10.21. 15:58:50

@Történetiró:
A Német Munkáspárt gyűlésein eleinte és nem tudni meddig, mint hivatásos politikai kém, megfigyelő, besúgó, manipulátor vett részt. Tehát ezen tettei nem tudni mi is volt valójában.

@Történetiró: A kazársággal kapcsolatos reakciód, bocs , de zagyva. Senki sem állított fordított vallásfelvételt.

@Ches Desmond: Az a dolguk, de a genetikát elég nehéz.

Történetiró 2018.10.21. 16:04:29

@TanBá: Hitler az első világháborúból hazatérve a Reichswehr -nek dolgozott mint politikai besúgó. Feladata az volt, hogy járja a müncheni sörözőket és a különböző politikai pártok gyűléseiről készítsen jelentéseket. Eközben ismerte meg a Német Munkáspártot is, mely megtetszett neki. Ekkor felmondta munkáját a Reichswernél és csatlakozott az említett párthoz.

Ami a kazárságot illeti: olvass kicsit utána a dolognak és akkor látni fogod, hogy a türk eredetű kazár nép legfelső rétege vette át a zsidók vallását a két nép közti élénk kereskedelmi kapcsolatok közepette. Nem példa nélküli ez a történelemben. A következő könyvet ajánlom: Hahn István, Kákosy László, Komoróczy Géza: Az ókor története II., Az ókori kelet története (Egyiptom és Elő-Ázsia) Nemzeti Tankönyvkiadó, 1995.

AntiChrist 2018.10.21. 16:04:51

Működik a "moderáció", ahogy látom, de ettől még amit leírtam, az igaz (egyáltalán nem vitatva Hitler zsidógyűlöletét, ill. egyéb "munkásságát"), T. Szerző Úr! :)

Történelmi blog · tortenelmi.blog.hu 2018.10.21. 16:09:37

@AntiChrist: igen, működik moderáció. De tisztelt Antikrisztus Úr, Hitler viszonya orvosához (a posztban) a halála után közvetlenül hangoztatott álláspontját tükrözi. Anyja halálát követően okolta az orvost, később megbocsátott neki. Közreműködött abban is, hogy a Gestapo ne üldözze, sőt Amerikába menekülhessen. Dr Eduard Bloch 1940-ben települhetett az USA -ba.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.10.21. 16:43:29

@Történetiró:
Eléggé olvasott vagyok a kazár témában. A genetikán kívül a matematika és a népességnövekedés valós és valótlan adatai is alátámasztják, hogy Arthur Koestlernek igaza van, abban amit pedzegetett írásaiban. Maga a zsidó vallásban sem véletlenül van két féle felosztás. Az is ezt igazolja. Persze vannak ellenérdekek is, na azok írnak ilyesmiket, amiket te írsz. Abban is van némi igazság, csak éppen nem az a lényeg.

Alick 2018.10.21. 16:43:35

@TanBá: Mindazonáltal az askenázi zsidók származásilag aligha tekinthetők sémitáknak.

Történetiró 2018.10.21. 16:54:30

@TanBá: Arthur Koestler jobban tette volna, ha megmarad a regényírásnál, mert a Tizenharmadik törzs című 1976 -os műve minden tudományosságot nélkülöz. Inkább regény, mint valódi történeti munka. Az igazi történészek sci-finek tekintik. Jómagam már 20 éve futok bele ebbe a témába és nem győzöm mondani diákjaimnak, hogy ne vegyék komolyan. A zsidóság őstörténete ugyanis feltártnak tekinthető, miként a csuvas török kazárok eredeti is. A kettő közt Koestler kapcsolatot lát, de bizonyítani nem tudta. Persze nem is lehet. A zsidóság gyökerei Mezopotámiába és Indiába vezetnek, a csuvas türkök eredete pedig későbbi kialakulású és Közép-Ázsiába vezet.

Az egész kazár-zsidó őrület, melybe időnként még az ősmagyar törzseket is belekeverik onnan ered (és az táplálja) hogy a IX-X. századi kazár előkelők rétege átvette a zsidó szertartásokat az Izrael vidékéről kereskedni érkező izraeliektől. Ennyi az egész, amiből sajnos divat lett áltudományos elméleteket levezetni. Koestler is ezt tette. Népszerűséget kovácsolt magának a téma túlmisztifikálásából.

tamask 2018.10.21. 16:54:45

@Történetiró: Hitler az anyja orvosára annyira nem haragudott, hogy az Anschluß után különleges elbánásban részesítette és a Gestapo védelme alá helyezte, így nyugodtan várhatta meg, amíg az amerikai emigrálásához szükséges papírmunkát elvégzik.

Az Eduard Bloch szócikkből a wikipediáról:

Because of the poor economic situation of the Hitler family, Bloch charged reduced prices, sometimes taking no fee at all. The then 18-year-old Hitler granted him his "everlasting gratitude" for this ("Ich werde Ihnen ewig dankbar sein").

Even in 1937, Hitler inquired about Bloch's well-being and called him an "Edeljude" ("noble Jew").

Finoman szólva se gyűlölte az anyja orvosát.

Történetiró 2018.10.21. 16:58:28

@tamask: Pontosan. Ezt nem is vitatta senki. DE mindez 30 évvel anyja halála UTÁN történt!!! Közvetlen akkoriban, vagyis 1907-ben Hitler még haragudott Bloch -ra és csak sokkal később volt képes megbocsátani neki. Az osztrák-német egyesülés után segített a Bloch családnak Amerikába vándorolni. Dr. Eduírd Bloch 1940-ben távozott az Egyesült Államokba.

Történetiró 2018.10.21. 17:03:05

@Alick: Ami a zsidóság askenázi ágát illeti:

Sok a téveszme, a téves berögződés a zsidók történetét illetően. Az egyik a zsidók két részre osztása körül alakult ki, mely a szefard és askenázi zsidók eredetét félremagyarázza, és két eltérő eredetű és leszármazású csoportnak állítja be őket. Valójában nincs ilyesmiről szó. A zsidók egységes népként a római időkben – egészen pontosan a Krisztus utáni 2. században, a rómaiak által kegyetlenül levert Bar-Kochba felkelést követően – vándoroltak el Izrael területéről, és szóródtak szét a római provinciákban. Később nagyobb részük német ajkú területeken próbált beilleszkedni a középkori társadalmakba, és a német illetve héber nyelv összeolvadásából létrejött speciális nyelvük a jiddis. (Főként Németország és Kelet-Európa vidékein élték életüket.) A zsidók kisebb része Dél-Európában - Spanyolországban, Görögországban - telepedett le, vagy visszatért Izraelbe. Az előbbi csoportot nevezték askenázi (jiddist beszélő, németajkú), az utóbbi csoportot szefárd zsidóknak. (A szefárd elnevezést a spanyolországi zsidók vették fel, utalva arra, hogy az asszírok áttelepítették őseiket.) Napjainkban sokan – tévesen – kizárólag a szefárd zsidókat tekintik a zsidó történelem örököseinek, azaz a valódi zsidóknak, és az askenázi zsidók eredetét félremagyarázzák. Természetesen ez történelmileg teljesen helytelen, hisz a zsidóság egységes maradt, és attól, hogy egy részük a német területeken, más részük Dél-Európában, vagy újra Izraelben kereste a boldogulás lehetőségeit, még nyilván nem beszélhetünk két külön zsidó népről.

tamask 2018.10.21. 17:03:22

@balfa: igen, akkoriban (is) Bécs az antiszemitizmus fészke volt
Szerte Európában teljesen normális volt antiszemitának lenni. A nagy pogromok is Oroszországból indultak.

@Történetiró: a germán mitológiáért a romantika kora óta kb. minden második német rajongott, nem értem, hogy miért kell ezt mindig Hitler szemére vetni.

@Történelmi blog: 18 évesen már örök hálát emlegetett az anyja orvosának

Történelmi blog · tortenelmi.blog.hu 2018.10.21. 17:05:21

@tamask: ... csupán megköszönte az orvosnak, anyja hosszú ideig tartó kezelését. Kötelességből, udvariasságból. De hibáztatta. Csak sok - sok évvel később bocsátott meg neki.

Történetiró 2018.10.21. 17:19:42

@tamask: senki nem vetette a szemére. Bár tegyük hozzá: a germán mitológia imádatát ő azért "megfejelte" egy kis gyűlölködéssel, hiszen arra használta fel, hogy levezesse: a németség minden más nép felett áll.

CSOKKI MÁLNA 2018.10.21. 20:07:00

@Történetiró: Nem arról van szó, hogy tagadta volna, de kissé túlzónak tartotta Himmler és az SS ősgermán mániáját, amiből kiviláglott, hogy míg a rómaiak amfiteátrumokat, viaduktokat, fürdőket, meg utakat építettek, addig a germánok sárkunyhókban laktak.

tamask 2018.10.22. 08:12:23

@Történetiró: minden népnél van ilyen mitológiáta onanizálás, felsőbbrendűség érzés a történelmi múltjuk miatt. A magyaroknál is, japánoknál is, kínaiaknál is, perzsáknál is, a közép-amerikaiaknál is (mind a maják leszármazottja, tehát egy nagy birodalom örökösének vallja magát, akkor is, ha napi egy dollárból tengődik), az indiaiaknál is.

A németek elnáculását valójában sok tényező együttállása okozta. A gyarmatosításból kimaradás, a kereskedelmi háború az első világháború előtt (el akarták szigetelni a német ipart a többi piactól), az első világháborút követő megaláztatás, a szélsőbalos forradalmak, amikben a vezetés mindig a zsidók kezében volt (Rosa Luxemburg), a bolsevizmus valóban fenyegető réme (akkoriban még internacionalista forradalmi ideológia volt a bolsevizmus).
Kissé bulváros fogás a blogoktól (nem erről a blogról beszélek) folyton arra terelni a szót, hogy Hitler impotens, anyakomplexusos, pedo, vérfertőző, félheréjű, elmebeteg, vegetáriánus, kutyabarát stb. volt és emiatt lett egy véreskezű diktátor. Valójában pont az a vicc, hogy ilyen hatások az emberek többségét érik (anya elvesztése, nyomor, nélkülözés, szakmai elutasítás, viszonzatlan szerelem, a hazája lesüllyedése stb.), mégse lesz az emberek többségéből Hitler, csak esetleg egy összeférhetetlen, megkeseredett ember. Ami Hitlerben figyelemreméltó, az az, hogy az összes negatív élettapasztalatát át tudta fordítani a karrierje építésébe. Ezért az olyan országokban, ahol nincs korlátozva a szólásszabadság, nincs cenzúrázva a média, nincs rossz tapasztalatuk Hitlerrel, nincs holokauszttagadás tiltása, mint India, Japán, Dél-Korea, Irán, az arab világ, Hitler életét és a Mein Kampf-ot kb. olyan sztoriként olvasgatják, mint Nagy Sándor, Julius Caesar, Napoleon, Churchill vagy Steve Jobs életrajzát. És mondjuk Ázsiában én láttam könyvesboltban a self-help, életmód szekcióban Hitler életrajzot, Steve Jobs életrajzot meg egy olyan könyvet egymás mellett, ami arról szólt, hogy a zsidók hogyan uralják a világ pénzügyeit és mitől olyan sikeresek és hogy neveld a gyerekeidet a zsidókhoz hasonlóvá, gátlástalanná. Utóbbi könyv címlapján egy kék Dávid-csillag és pénzkötegek voltak. Egy ázsiai ember egyszerűen sikeressé, ha kell, gátlástalanná akarja nevelni a gyerekeit és ehhez Hitler életrajza és a zsidó Talmud is csak egy útmutató.
Csak oda akartam kilyukadni, hogy Hitler megítélése és démonizálása egy nyugati hóbort. Napoleon háborúi a korabeli lakosság arányában nagyobb népirtást okoztak, mint a második világháború, mégse tekint senki Napoleonra úgy, mint Hitlerre.

Ha Hitlernél felmerül, hogy kedvelte a germán mitológiát, akkor mit mondjunk Himmlerről? Vagy Mussoliniről, aki konkrétan a Római Birodalmat akarta feltámasztani? Nem Hitler volt az egyetlen, aki a múltba révedt. Az amerikaiak is megteremtik a saját mitológiájukat, hiába csak pár szár éves az államuk.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2018.10.22. 08:15:56

Hitler személyiség torzulásainak több oka volt. Az egyik a szörnyű gyermekkora, a gyakori verések dacossá, megkeseredetté tették és érzéketlenné saját és - mások szenvedései iránt. A másik - testi hibás volt, egy herével született és a húgycsöve a pénisze alján vagy közepén nyílt...ezért nem akart gyermeket...Ebből adódóan biszexuális volt, 1910-13 között egy meleg-szállón lakott, ahová idősebb urak jártak szeretettel...Bármelyik mai liberális pártba beférne ezzel a másságával...

Történetiró 2018.10.22. 08:25:27

@tamask: az ázsiai országokban nem tanítják olyan mélységben a Hitler okozta szörnyűségeket, mint Európában. És a napóleoni háborúkban közel sem haltak meg annyian mint a második világháborúban.

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: az egyheréjűségtől vagy húgycső problémáktól senki nem lesz homostexuális és nincs bizonyíték egyikre sem. Nem tudni volt e here gondja és arra sem utal semmi, hogy biszex, vagy homokos lett volna. A másik: 1910-ben nem volt meleg-szálló Bécsben (és később sem)

Harmat Árpád 2018.10.22. 10:47:37

Köszönjük a 17 243 megtekintést és a 100 lájkot!

István Tamasi 2018.10.23. 22:21:04

Valahogy "kimaradt" a videóból, hogy a német hadsereg titkosszolgálata - lásd még katonai /belső/ elhárítás - küldte adolfot a nácik közé mint egy ügynököt, magyarul besúgót.

kakukk123 2019.11.01. 22:48:52

Adolf ifjúkora és világszemléletének kialakulása elég alaposan fel van dolgozva:

Brigitte Hamann: Hitler és Bécs. Egy diktátor tanulóévei, Bp.: Európa, 2000