Történelmi érdekességek blogja

Történelmi blog

Himmler jobbkeze, a második legfőbb náci vezető: Heydrich [18.]

2019. június 30. - Harmat Árpád

Reinhard Heydrich Obergruppenführer neve elsősorban Himmler kegyetlen helyetteseként, másodsorban az ellene elkövetett merénylet hihetetlen története kapcsán maradt fenn az utókor emlékezetében. A merényletről 2017-ben Cédric Jimenez rendezett izgalmas akciófilmet (HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják) melyből sok érdekesség megtudható az egykori főnáciról. Ha azonban magát az embert akarjuk megismerni, a filmnél mélyebbre kell ássunk. Ki volt valójában Himmler hóhéra?

heydrich.jpg

Himmler és legfőbb bizalmasa: Reinhard Heydrich

Reinhard Heydrich neve hallatán a következő impressziókkal találkozhatunk: művész szülők gyermeke, kitűnően hegedült, szőke, árja külsejű, magas (191 centis) férfi volt, Himmler teljes bizalmát élvezte, ő állt a mindenható Biztonsági Főhivatal élén, mely tartalmazta a Gestapot és az állambiztonsági szerveket és a zsidók kiirtását célzó teljes SS apparátust. Végül: az ellene elkövetett merénylet volt a második világháború egyetlen olyan gyilkossága, mely egy fontos náci vezetőt ölt meg sikeresen. És a felsoroltak mindegyike igaz is.

Reinhard Heydrich 1904 március 4-én született Halléban. Mivel édesapja operaénekes, édesanyja pedig színésznő volt, gyermekként ő is a művészetek iránt érdeklődött: megtanult hegedülni. A zene mellett a vívás és a repülők is vonzották, így mindkettőben komoly eredményeket ért el: versenyszerűen vívott és szinte bármilyen repülőt el tudott vezetni (bár kedvencei a vadászgépek voltak). Később, kamaszként már a haditengerészet kezdte érdekelni és 18 évesen már a hadihajókon szolgált. Hamar tiszti rendfokozatot szerzett, ám haditengerészeti karrierje 9 év után egyszer csak véget ért, amikor egy befolyásos német gyáros lányával került botrányos kapcsolatba. A leányzó édesapja történetesen a nagy hatalmú Erich Raeder tengernagy jóbarátja volt, így gyorsan el tudta intézni Heydrich kirúgását a flottától. Az akkoriban csak 27 éves fiatalember munkanélkülivé vált és tanácstalanul nézett a jövőbe.

heydrich3.jpg

Ekkoriban (egészen pontosan 1930-ban) ismerte meg a gyönyörű Lina von Osten -t, aki ekkor már határozottan szimpatizált a náci eszmékkel és gyakran hallgatta Hitler szónoklatait is. Vélhetően Lina révén ismerte meg az ifjú Heydrich a nácizmust és lett párttag 1931-ben. Hamar találkozott a párt egyik vezetőjével és az SS első emberével, Heinrich Himmlerrel, aki azonnal felismerte a Heydrichben a kiváló szervezőkészséget és magas intelligenciát. A fiatalember már a legelső beszélgetés alkalmával meggyőzte Himmlert arról, hogy képes kiépíteni és működtetni egy olyan birodalmi csúcshivatalt, mely egyszerre tudja leleplezni az ellenséges kémeket és letartóztatni a birodalom ellenségeit. Miközben Heydrich felvételt nyert a náci pártba, Adolf Hitler 1932 nyarán megnyerte a választásokat. Nem sokkal később, 1933 január 30-án Hidenburg Németország kancellárjává tette a nemzetiszocialisták Führerét.

Heydrich karrierje pedig innentől meredeken ívelt felfelé. Ezt nagyban köszönhette feleségének is (legalábbis az első években), hiszen Lina kitűnő, szinte barátnői kapcsolatot ápolt Himmler feleségével (akivel mint később kiderült, távoli rokonságban is álltak).

heydrich_lina.jpg

Heydrich és felesége Lina, akivel 4 gyermeket neveltek

Később azonban Heydrich már saját kiváló képességeinek köszönhette, hogy alig 10 év alatt (1931 és 1941 közt) a ranglétra csúcsára kerülhetett. 1941-ben, 37 évesen már SS-Obergruppenführerként igazgatta a Német Birodalom legfontosabb (és legnagyobb hatalmú) szervezetét az RSHA -t (Reichssicherheitshauptamt). Az ő szervezete foglalkozott a kémek elfogásával, a német lakosság megfigyelésével (a politikailag gyanúsak elfogásával), a Wehrmacht és az államigazgatás vezetőinek átvilágításával. Korabeli pletykák szerint Heydrich minden német vezetőről tudott mindent, még főnökének, Himmlernek a nőügyeit és anyagai problémáit is pontosan ismerte.

Heydrich egyetlen komolyabb riválisa csak Wilhelm Canaris és az általa vezetett Abwehr volt. Hitler sokra tartotta, Himmler pedig teljesen megbízott benne. A Führer gyakran szólította úgy: "Mann mit dem eisernen Herzen" - az ember vas szívvel.

heydrich_hitler.jpg

A Führer és közvetlen mögötte Heydrich

Heydrich a háborús első éveiben már egyszerre volt irigyelt és rettegett vezető. A katonatisztek tartottak tőle - hiszen nem tudhatták, hogy megfigyelteti e őket - a hivatali főemberek pedig irigyelték Hitlerhez és Himmlerhez fűződő kitűnő kapcsolatai miatt. Idővel nélkülözhetetlenné vált a birodalmi belügyminiszter (Himmler) mellett, akinek szinte minden döntésében szerepet játszott.

Heydrich munkájának legnagyobb részét a zsidókérdés végső megoldása jelentette: a 11 milliós európai zsidóság teljes kiirtását elrendelő, 1942 január 20-án megrendezésre kerülő Wannseei Konferencia házigazdájaként ő volt a holokauszt egyik legfőbb felelőse. A konferencia mellett ő kontrollálta a Szovjetunió megszállt részein tömeggyilkosságokat elkövető Einsatzgruppék működését is. Pályája csúcsán, 1942 elején Hitler Heydrichet nevezte ki a nagyon problémás és labilis Cseh-Morva Protektorátus élére. Mivel megtarthatta RSHA vezetői tisztségét is, a két beosztás egyidejű birtoklásával a Német Birodalom egyik legnagyobb hatalmú emberévé változott. 

A németek által 1939 márciusában megszállt Csehország 1942-re az elkeseredett ellenállás fázisába jutott. Az önálló cseh kormány 1940 júliusában Londonban alakul újjá és kapcsolatokat épített ki, az otthon maradt és titokban működő cseh ellenállókkal. Idővel a szövetségesek vezetése és a londoni emigráns cseh kormány közös akciókon kezdett gondolkodni, melyek a csehországi náci uralmat voltak hivatva gyengíteni. Az egyik ötlet a helytartó, Heydrich meggyilkolását célozta. A terv kidolgozására 1942 elején kerül sor, a végrehajtására pedig Angliában kiképzett cseh katonákat jelöltek ki, akiket ejtőernyővel terveztek ledobni Prága határában. A hadművelet az "Operation Anthropoid" fedőnevet kapta.

kubis_gabcik.jpg

A merénylők: Jan Kubis és Jozef Gabcik

A Heydrich elleni merényletre kijelölt csoport két kulcsembere Jozef Gabcik és Jan Kubis lett, akiket más ejtőernyősök is támogattak, illetve egy prágai ellenállókból álló kis csapat patronált (és rejtegetett). A londoni központtal való összeköttetéssel Alfred Bartos kapitány lett megbízva. A merénylők főbb segítői: Adolf Opálka, Jaroslav Svarc, Jan Hruby, Josef Bublik.

A merényletre 1942 május 27-én került sor, amikor Heydrich a sofőrjével, Johann Klein SS-Oberscharführerrel együtt Prágából Berlinbe indult, mégpedig az SS egyik Mercedes autóján. A cseh főváros egyik jól kiválasztott negyedében egy szoros kanyarban, a Kirchmayer utcán várták őket a merénylők. Heydrich autója 1942 május 27-én, délelőtt 10 óra 35 perckor érkezett a merénylők által kiszemelt helyszínre.

heydrich_merenylet.jpg

A Kirchmayer utcai kanyar, melyet a merénylet helyszínéül választottak

Gabcik az autó elé lépett, hogy tüzet nyisson, ám Sten géppisztolya valamiért nem működött, így nem volt képes lövések leadására. Az autó megállt és Heydrich illetve a sofőr pisztolyokkal kezdett tüzelni az ellenállókra. Ekkor azonban előlépett Kubis és egy kézigránátot dobott az autó mellé. A robbanás súlyosan megsebezte Heydrichet, de a sofőr futva az elmenekülők után indult. A két bátor cseh ejtőernyős azonban egérutat nyert, a sofőrt pedig lelőtték. Heydrichet azonnal kórházba szállították és a támadás híre pár óra alatt eljutott Hitlerhez és Himmlerhez is.

heydrich2.jpg

A merénylet helyszíne és Heydrich autója

A megtorlás iszonyú méreteket öltött: Himmler közvetlen parancsára több ezer SS katona lepte el Prága utcáit és sorra tartóztatták le a cseh értelmiségieket, kihallgatás céljából. Közben, a merénylet utáni nyolcadik napon Heydrich belehalt sérüléseibe a prágai Bulovka kórházban. Hitler éktelen haragra gerjedt és MINDEN eszköz bevetésével történő hajtóvadászatra adott parancsot. Végül a németek egy áruló miatt jártak sikerrel a merénylők felkutatásában: Karel Curda ugyanis június 16-án egyszerűen besétált a prágai GESTAPO központba és kitálalt. Vallomása nyomán sorra fogták el a bujkáló ellenállókat és 1942 június 18-án, a merénylet utáni 22. napon eljutottak a Ressl utcai Cirill és Metód görög-keleti templomba is, ahol a merénylőket rejtegették. Iszonyatos tűzharc vette kezdetét, a templomban valóságos csata bontakozott ki. A harcban vagy száz SS katona vesztette életét, de végül elfoglalták az egész épületet. Az ellenállók nagy része elesett, néhányan öngyilkosok lettek, köztük a két merénylő: Gabcik és Kubis is.

lidice.jpg

A lidicei mészárlás

Hitler azonban az ellenállók és merénylők likvidálásán túl elrettentést is akart, így az SS 1942 június 9-én körbevette az ejtőernyősöket korábban bújtató Lidice falucskát és valósággal kiirtotta lakóit. A férfiakat halomra lőtték, a nőket, gyerekeket deportálták. Reinhard Heidrych neve pedig örökre összekapcsolódott a náci bűnökkel és a népirtással. Hivatalát Ernst Kaltenbrunner vette át (sokkal kisebb befolyással), őt aztán 1946 október 16-án a szövetségesek háborús bűnösként, (a nürnbergi per végén) felakasztattak.

Harmat Árpád Péter

tortenelmi3_logo_1.jpg

2019.06.30.(13:25)

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmi.blog.hu/api/trackback/id/tr7514918700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Recensens 2019.06.30. 15:43:34

Heydrich nagy befolyását és hatalmát mutatja az is, hogy képes volt elhallgattatni az állítólagos zsidó felmenőit firtató hangokat is. Pedig egészen magas szinteken is beszédtéma volt származásának rejtélye (mégpedig apai ágon).

Control. 2019.06.30. 16:27:12

@Inceptio: Heydrich egyetlen komolyabb riválisa, Wilhelm Canaris, az Abwehr első embere kutatott Heydrich származása után, de igazából nem tudta bebizonyítani zsidó származását. Vagy nem akarta felhasználni, amit megtudott.

Valahol azt olvastam, hogy egyik nagymamája második házasságát egy Süß nevű zsidóval kötötte meg, ami nem vérségi viszony, mégis pletykákat indított el Heydrich felmenőit illetően.

Cycmen 2019.07.01. 09:02:44

Végre egy tárgyilagos írás
.@Peter von Hermanitz: Ez a zsidó felmenős legendagyártás már bevett szokás, hogy mást ne mondjak, Hitler kapcsán is be szokták dobni. Amúgy volt egy zsidóellenes propagandafilm akkor Németországban, "Süß a zsidó" címmel, nem az kavart be nálad? Nem hinném hogy Heydrich nem lép közbe, ha tényleg van egy ilyen nevű "rokona" ! :D

Argus_ 2019.07.01. 09:23:27

Heydrich valóban egy vasszívű és kegyetlen végrehajtó volt. Az Einsatzgruppék működésébe közvetlenül is volt beleszólása és pontosan ismerte a haláltáborokban zajló tevékenységet is. Auschwitzban ugyanis már a Wannssei Konferencia előtt is zajlottak elgázosítások, egészen pontosan: 1941 szeptember 3-án zajlott az első elgázosítás Zyklon-B nevű ciángranulátummal (mely gázzá alakul bizonyos hő és párafeltételek mellett).

Homo Homini Lupus 2019.07.01. 09:33:57

Gyerekkoromban olvastam, de még mindig megvan a "Hóhérok hegedűvel" c. munka. Szerzőjére nem emlékszem. Himmler, Heydrich és Canaris rövid élettörténete. Szó esik benne - nyilván- a merényletről is, sok-sok más mellett. Úgy emlékszem Canarist a háború vége előtt kivégezték a nácik, de a vezetése alatti Abwehr sok komoly szarvashibát is vétett a háború alatt a könyv szerint.

2019.07.01. 09:34:02

Egy német srác elmondta, hogy egy német se lehet száz százalékig biztos abban, hogy nincs a felmenői között zsidó.

Solo_ 2019.07.01. 09:39:51

Óriási hatalom koncentrálódott Reinhard Heydrich kezében 1941/42-ben. Az ő kezén át jutott minden információ Himmlerhez és onnan Hitlerhez, legalábbis biztonságpolitikai kérdésekben. Ugyanakkor pont ezért már-már veszélyes is volt a Reichsführerre. Érdekes lenne elgondolkodni azon, hogy ha Heydrich nem hal meg 1942 júniusában, akkor vajon miként alakult volna kapcsolatuk a későbbiekben?

Gevlekte Salamander 2019.07.01. 09:40:03

1940-42 között az Interpol elnöke is ő volt.

Cycmen 2019.07.01. 10:39:35

@Peter von Hermanitz: Igen látom, tényleg Süß a rokony. Az egésszel az a bajom, hogy minden ilyen esetben elsikkad sok történelmi érdekesség, mert szinte kötelezően csak ezt a holo vonalat kezdi tárgyalni mindenki.

William Kidd 2019.07.01. 10:40:13

Heydrich zsidó volt, beszélt jiddisül. Ő tartotta a kapcsolatot a Harmadik Birodalom részéről a JWC-vel, akikkel a zsidók kitelepítésének lehetőségéről folytattak tárgyalásokat. Pont ezen kényes részletek miatt- zsidó és tárgyal, nem pedig kiirtani akarja a zsidókat? - kellett meghalnia egyetlen befolyásos náci vezetőként. Hasonlóan zsidó volt Adolf Eichmann is, neki sem ok nélkül kellett meghalnia jóval a világháború után, akit levadászott a Moszad. Ezt az árulást sose bocsátották meg neki, igaz más zsidóknak meg igen.

Club Sandwich 2019.07.01. 12:17:04

Nagyon jo iras, az egyetlen amit hianyolnek belole, az Curda motivacioja: mi vitte ra hogy egy kisebb rakas bajtarsat kuldje a biztos halalba a cselekedetevel? Vagy az elso pillanattol kezdve tegla volt, vagy... miert?

Négyes_ 2019.07.01. 12:27:02

@Club Sandwich: Pénzért és félelemből tette. Karel Curda az árulásért cserébe elkerülte a Gestapo haragját, sőt kapott félmillió márka nyomravezetői díjat is és a háború végéig a GESTAPO alkalmazásában állt. A háború után azonban elfogták és 1947 április 29-én árulásért felakasztották.

Solo_ 2019.07.01. 12:45:12

@Club Sandwich: Jiří Plachý cseh történész szerint Curda azért árult el mindenki, mert féltette családját attól, hogy a megtorlásban kiirtják majd őket. Eredetileg ő is ellenálló volt (nem tégla), csak a merénylet után tábort váltott és egyszerűen átállt.

Rodney2 2019.07.01. 17:42:36

@William Kidd: Heydrich zsidó volt, beszélt jiddisül.

Akkor én meg angol vagyok mert beszélek angolul :)

Ahmed a svéd pedig arab mert beszél arabul: te rasszista vagy és náci :)))

Zavaros ez a világ...

Vannak ilyen mozgalmak hogy bebozonyítsák mindenkiről hogy buzi vagy hogy zsidó származású ( a legjobb a buzi zsidó). Elég szánalmas...

laci_52 2019.07.01. 17:42:59

A Heydrich elleni merénylet hiba volt: sok száz ártatlan ember halálát eredményezte és a náci gépezet ugyanúgy működött tovább nélküle is.

Club Sandwich 2019.07.01. 17:43:37

@Equalizer.: @Secretus Rector: Koszonet a kiegeszitesert. Hat finoman szolva sem valami egyenes gerincre vall ez a tortenet, mivel tisztaban lehetett az esetleges kovetkezmenyekkel mar abban a pillanatban amikor ellenallonak allt. Ha annyira a csaladjat feltette, oda se kellett volna mennie... a tobbieknek igy eselyt sem adott, o meg ugye meg 5 evig elvezhette az edes eletet. Nos, ezuttal a vegso elszamoltatas nem maradt el... mint annyiszor maskor.

bloggerman77 2019.07.01. 17:45:12

Látom, a kommentem nem jelenik meg, mert nem illik a képbe. Ennyire fáj valakiknek ez a háború után gerjesztett legenda a hős ellenálló csehekről, akik nem álltak ellent, sőt együttműködtek a német hadigépezettel? Benes agyszüleménye volt az egész merénylet, hogy a biztosan bekövetkező véres megtorlás majd általános ellenállási mozgalmat hozzon létre, ezért nem árulták el az Anthropoid kommandósai a csehországi kapcsolataiknak se, hogy mire készülnek, csak az utolsó pillanatban? Azok meg kétségbeesetten próbálták megakadályoztatni a merényletet a londoni kormánynál? Ezek TÉNYEK.

Coyothe 2019.07.01. 17:50:01

@bloggerman77: Nem álltak ellen? Ja, persze. Nem is ölték meg a német birodalmi helytartót, nem nyírtak ki több tucat SS katonák a végső harcban és nem adták mindannyian az életüket a szabadságért. Ez mind meg sem történt ugyebár. :-) :DD

Punxsutawney Mormota 2019.07.01. 21:08:20

@Secretus Rector: Vagy harminc éve azt olvastam, hogy alkesz volt, és nem bírta a feszkót. De nem kizárt, hogy csak a szocialista történetírás akarta minél lejjebb döngölni a fickót. Bár kérdés, hogy lehet-e?

chepunk2 2019.07.01. 21:08:36

@bloggerman77:
Ahha! Szóval Benes utasította Hitlert, hogy tessék már kegyetlenül megtorolni a merényletet mert ez volt ám a terv. Már csak az a kérdés, Hitler mért nem cseszett jól ki, már csak úgy brahiból, Benessel és hagyta volna a fenébe a megtorlást...

Crom77 2019.07.01. 21:09:43

Jó poszt, köszi érte.
Heydrich halálos merényletéhez még annyit, hogy nem véletlenül volt ő az egyetlen igazán magas rangú náci vezető, aki ellen sikeres volt a merénylet. Pár éve olvastam erről több történelmi konteó oldalt, és amit leírtak ott, az bizony valóban úgy is lehetett. Miszerint a Heydrich elleni merényletről már jóelőre tudott a náci kémelhárítás. A Canaris vezette Abwehr szinte biztosan, ő viszont bölcsen elhallgatta ezt az információt. De a német vezérkarban is akadt elég sok olyan befolyásos tábornok, akinek eléggé csípte a szemét hogy ez a 40 alatti fiatal német vezető micsoda befolyásra és hatalomra tett szert és milyen remek a kapcsolata a Birodalom két legbefolyásosabb vezetőjével - és ezt okosan ki is használja. Sőt, Himmler se ejtett akkora krokodilkönnyeket Heydrich után privátban, mert őt is egyre jobban zavarta a közvetlen helyettese intelligenciája és szervezőkészsége, és hogy róla és még sok mindenkiről mindent tudott. Egy szó mint száz: Heydrich-nek meg kellett halnia, amit bőven ki is érdemelt, de ebben a cseh partizánokon kívül a német legfelsőbb katonai vezetés hallgatólagos nézőként való részvétele legalább olyan fontos volt a merénylet sikerében. Aztán persze lehetett véres bosszút állni, meg Heydrich-et a nemzet hőseként eltemetni, a többit fedje néma csend.
Nem véletlen hogy a halála után az a Kaltenbrunner lett az utódja, aki egy ostoba IQ szegény suttyó véreskezű tömeggyilkos volt, de Heydrich észbeli képességeihez fel sem érhetett, ezért aztán a náci hűségét kihasználva könnyen tudták Himmlerék irányítani. Érte se volt kár amikor fellógatták.

Fritz Gerlich 2019.07.01. 21:39:55

@Crom77: Ez elképzelhető, nagyon is. DE bizonyíték nincs rá.

Solo_ 2019.07.01. 22:07:16

@Crom77: Canaris és szervezete az Abwehr 1935-től rivalizált a Heydrich vezette RSHA (Reichsicherheichshauptamt) szervezetével. Canaris sok mindent tudott az SS dolgairól és magáról Heydrichről is. Vannak vélemények, melyek szerint Canaris a háború alatt a szövetségeseknek dolgozott. Elvabn akár előre is tudhatott a Heydrich ellen készülő merényletről, hiszen az Abwehrnél dolgoztak a legjobb hírszerzők.

Crom77 2019.07.01. 23:27:20

@Secretus Rector: Hogy Canaris a szövetségeseknek dolgozott-e, az jó kérdés. Valahogy egy kicsit furcsának találom hogy '42-43 környékén az MI-5 olyan hatékonysággal kapcsolta le az Angliában tevékenykedő német titkos ügynököket és kémeket, és utána olyan dezinformációkkal vette hülyére többször is az Abwehr-t, hogy óhatatlanul felmerül a kérdés: ez hogyan sikerülhetett anélkül, hogy az Abwehr felső vezetéséből valaki nyakig nem volt benne? Canarisból amúgy nem néztem volna ezt ki, ő ízig-vérig hűséges katona volt, más kérdés hogy a nácikból elege lett, és ez is lett a veszte. De erősen hajlok rá hogy tudott a Heydrich elleni merényletről, talán jelentette is, de mivel már Himmler szintjén is kezdtek bizalmatlanul nézni az egyre nagyobb hatalommal és befolyással rendelkező Heydrich-re, így azt mondták: Ha sikerül, egy ránk veszélyes szövetségessel kevesebb, ha meg nem, lehet lobogtatni a zászlót és példát statuálni, bármi lesz is a merénylet kimenetele.
@Fritz Gerlich: Persze hogy nincs, nem is lesz. De hogy Heydrich ellen egy tényleg amatőr módon kivitelezett merénylet sikeres lehetett, az legalábbis felveti hogy a német hírszerzés már régen tudott a merényletről, csak fentről leszóltak nekik hogy hagyják a dolgokat történni, majd utána lehet megtorolni.

bloggerman77 2019.07.06. 00:17:48

@százados:
Azok Londoknból küldött SOE által kiképzett csehszlovák emigránsok voltak akiknek a küldtéséről a kis számú cseh ellenállók nem tudtak.

bloggerman77 2019.07.06. 00:17:55

@chepunk2:

Felesleges gúnyolódni. Benes azért erőszakolta ki a merényletet Churchillnél, mert veszélyeztetve érezte a pozícióját a csehek passzvitása miatt. Könyvtárnyi irodalma van annak, hogy az alig létező cseh ellenállók kétségbeesetten próbálták a merényletet megakadályozni a londoni kormánynál, mert tudták, hogy véres megtorlás lesz belőle - mint történt is. Lidice lakói járulékos veszteségek voltak Benes játszmájában, hogy minél több támogatást zsaroljon ki az emigráns kormányának. Hitler eljárhatott volna úgy is, mint a varsói felkelés után, így "csak" Lidice lett elpusztítva.

olórin 2019.10.21. 13:00:29

Homo Homini Lupus (2019.07.01. 09:33:57): Harmat Endre: Hóhérok hegedűvel
süti beállítások módosítása