A történelmi gondolkodás és a blog indulása [1.]

2018. augusztus 15. - Harmat Árpád

A történelmi gondolkodás kifejezést gyakran halljuk a médiában, ám sajnos ritkán értelmezzük helyesen. A szókapcsolat arra utal ugyanis, hogy a jelen folyamatait képesek vagyunk történelmi perspektívába helyezni és így szemlélni illetve tanulmányozni. Azok, akik főállásban foglalkoznak történelemmel (pl. tanítják vagy kutatják) és azok, akik szabadidejük jelentős részét áldozzák ennek a tudomány-területnek, bizony szinte már önkéntelenül is történelmi látásmóddal viszonyulnak minden társadalmi és politikai kérdéshez. 

Ha egy olyan tendenciát vagy jelenség-sorozatot érzékelünk a hazai közéletben, közgondolkodásban, ami korábban már előfordult, akkor ismerjük annak korábbi következményeit is, vagyis más szemmel nézzük az egészet. Hogy példákat is mondjak: volt már gondban korábban is a közoktatás és meg is lett annak sajnálatos következménye; volt már fajgyűlölet hazánkban és tudjuk hová vezetett, jelentek már meg szélsőbalos és szélsőjobbos diktatúrák, ismert hatásokkal; végül: előfordult párszor, hogy nem gondoztuk hagyományainkat, nemzeti örökségünket és az értékromboló válság nem is maradt el. A tanulság tehát - ebből a pár példából is jól érzékelve - az, hogy a történelem ismerete nagyon fontos mindannyiunk számára, mert a jövőnket is meghatározhatja. 

A történelmi blog a historikus gondolkodás jegyében lett megalapítva és elindítva, remélve, hogy az itt olvasható posztok, cikkek, írások szolgálni tudják majd a legszebb tudomány megszerettetését.

tortenelmi3_logo.jpg

***