Történelmi érdekességek blogja

Történelmi blog

A 2. magyar hadsereg helytállása a Donnál [2.]

2018. augusztus 17. - Harmat Árpád

Épp 76 éve, 1942 augusztusában kezdődött az a szovjet katonai hadművelet, mely a 2. magyar hadsereg doni katasztrófájához vezetett. Az évfordulós alkalomból érdemes áttekintenünk a korabeli körülményeket és eseményeket.

doni_katonak1.jpg

A 2. magyar hadsereg 1942 április 17 –én indult el Magyarországról a keleti frontra, mégpedig Jány Gusztáv vezérezredes vezetésével, hogy részt vegyen a németek Kék Hadműveletében (Fall Blau) és Sztálingrád elfoglalásáig biztosítson egy 200 km hosszúságú frontszakaszt, a Don folyó mentén. Csapataink július második hetére érték el a Dont és foglalták el állásaikat, Voronyezs városától délre, a 2. német, és a 8. olasz hadsereg között. 

Hadseregünk – bár a magyar hadvezetéstől a lehetőségekhez mérten szinte mindent megkapott – mind minőségben mind mennyiségben erősen elmaradottnak számított a korabeli nemzetközi haditechnikai színvonalhoz képest (főként a német és szovjet hadseregekhez mérve).

don_terkep.jpg

A legnagyobb hiányosságok a páncéltörő fegyverek terén mutatkoztak, hiszen az orosz T-34 –es harckocsikkal szemben úgy-ahogy hatásos 75 mm-es ágyúkból mindössze 50 db volt a 2. magyar hadsereg birtokában (és összesen is csak 620 db lövegünk volt.) Rendelkeztünk ugyan még 50 mm-es lövegekkel is, de ezekből mindössze 77 db volt bevethető. Birtokunkban voltak még kis hatótávolságú tüzérütegek, 40 mm –es légvédelmi ágyúk, illetve 184 db páncélozott jármű is, melyek közt 22 db Panzer IV –es harckocsit tudtunk bevetni. A magyar katonák német szövetségeseiktől kaptak még 108 db, 37 mm –es löveggel rendelkező, csehszlovák T-38 –as könnyű harckocsit, melyekkel viszont semmire nem mentek a szovjet tankokkal szemben.

doni_katonak3.jpg

Felszereltségünkbe tartoztak még Csaba páncélgépkocsik, Nimród páncélvadászok, illetve Toldi könnyű harckocsik, de sajnos mind nagyon kis tűzerővel rendelkeztek. A korabeli, második világháborús magyar harckocsiállomány tűzerejét szemlélteti a fenti képen látható, 18 tonnás Turán harckocsi - melyet a doni harcok után nem sokkal állítottak hadrendbe - és amelyet csak egy 40 mm -es löveggel látták el, amivel reménytelennek bizonyult szembeszállni a szovjet T-34- esekkel. A Donnál voltak még vadászgépeink is (26 db) illetve bombázóink (az ilovszkojei reptéren), sőt teherautók, fogatok, melyekből nagy számban használtunk. (A csapatmozgásoknál például többnyire a fogatokat alkalmazták a felszerelés szállítására.)

Összességében a 207 500 fős 2. magyar hadsereg csak a 22 db Panzer IV –es harckocsi és az 50 db 75 mm-es löveg révén jelentett némi ütőerőt (a többi fegyverzetünk elavult és kis hatásfokúnak számított), ám hozzá kell tegyük ez a csökkentett haderő óriási frontszakaszon volt elosztva, hiszen 200 km –t kellett biztosítanunk, nagyon elvékonyított arcvonallal. (Taktikai kényszer-visszavonuláshoz használható második vonalat ki sem tudtunk alakítani.)

doni_katonak4.jpgAz említett fegyverzetbeli gondokhoz társult, hogy a nyári frontra vonulás során nem gondoltak arra, hogy ha katonáink télen is a Don partján maradnak, akkor megfelelő téli ruhákra lesz szükségük. Az is óriási problémát jelentett, hogy a tél közeledtével az élelmezés is egyre inkább hiányossá vált. Decembertől pedig már a lövészárkokban való megfagyások kezdtek tömegessé válni. (1942 végén és 1943 elején gyakran fordult elő mínusz 30 fok is.) Jány Gusztáv [képünkön] számtalan esetben jelezte mind a magyar, mind a német parancsnokság felé a hiányosságokat, ám ígéreteken kívül alig-alig kapott valódi segítséget. 

A Don menti magyar hadműveletek „hídfőcsaták” néven vonultak be történelmünkbe, mégpedig a folyó nyugati partján, három orosz település: Uriv, Korotojak és Scsucsje térségében. A júliusi és augusztusi harcokban 25 ezer magyar katona esett el. Közben Sztálingrádban a németek egyre súlyosabb harcokra kényszerültek. Bár 1942 őszén (november elején) a németek már csak 100 méterre álltak a Volgától (így közel volt Sztálingrád bevétele), végül a szovjetek jelentős tartalékokat mozgósítva, november 21 -re bekerítették a várost. Egy katlan alakult ki, melyben 300 ezer német katona rekedt, ráadásul 1943 január 12 –én megindult a szovjetek nagy ellentámadása is, mely már érintette a doni magyar hadsereget is. 

doni_katonak5.jpg

Jány Gusztáv felettesei: Wilhelm Keitel és von Weichs tábornokok

A 40. szovjet hadsereg, Kirill Moszkalenko marsall vezetésével, T-34 –es harckocsikkal és óriási túlerővel gyakorlatilag legázolta a könnyű-fegyverzetű magyar haderőt. Előbb január 12 -én az urivi, majd január 14 –én a scsucsjei hídfőből is óriási erejű orosz harckocsi-rohamok indultak ellenünk. Január 15 –re bekerítés lett a sorsa a Stomm Marcell vezette III. hadtestnek, a többi alakulatunk pedig - a tőlünk délre állomásozó olaszok megfutását követően - megkezdte a kényszerű hátrálást, majd menekülést. Ezekben a reménytelen küzdelmekben mutatkozott meg, mennyire hiányoznak a modern harckocsik, páncéltörő lövegek, ágyúk, tarackok és egy rendezett, mérsékelt visszavonulást lehetővé tevő második arcvonal megléte. A magyar hadvezetés eleinte bízott a Hans Cramer vezérezredes vezette "Cramer-hadtest" felmentő bevetésében - és abban, hogy Maximilian von Weichs tábornok azonnal a magyarok megsegítésére küldi a "B" hadseregcsoport legfőbb tartalék erejét - de a remények hamar elszálltak. A németek ugyanis vonakodtak Voronyezs alá küldeni Cramer alakulatát és később is csak részletekben - túl későn - irányítottak a térségbe felmentő csapatokat.

Ami a veszteségeket illeti: a Jány Gusztáv vezérezredes vezette 2. hadsereg 120 000 katonát vesztett, amiből 100 000 a doni ütközetben esett el, sebesült meg, tűnt el, vagy került hadifogságba. 

doni_katonak2.jpg

Ami a végső értékelést illeti: a magyar honvédek számára kijelölt feladathoz képest esélytelenül kevés fegyverzetet és ellátmányt kaptak katonáink. Megfelelő téli ruházat, élelmezés, nagy tűzerejű fegyverek, páncéltörők, ágyúk és harckocsik nélkül kellett egy létszámukhoz mérten háromszor hosszabb folyószakaszt biztosítaniuk (és több hídfőállásait elfoglalniuk) miközben sokszoros túlerővel és páncélosokkal támadták őket, melyek ellen nem rendelkeztek szinte semmilyen hatékony eszközzel. Esélytelen helyzetük dacára napokig kitartottak és az olasz katonák elmenekülése után is helyben maradtak. Csak a legvégső reménytelenség idején vonultak vissza. Ugyanakkor a 2. magyar hadsereg és a támogató német erők 1943 januárjában mintegy 191 szovjet tankot lőttek ki (105 -öt a magyarok, 86- ot pedig a németek), vagyis a Donra támadó orosz harckocsik 40% -át az elégtelen eszközállomány dacára mégis csak megsemmisítették. 

Bár Jány Gusztáv 1943 január 24 –én még méltatlan megfutamodásnak tartotta a 2. magyar hadsereg visszavonulását, 6 héttel később, 1943 március 12 –én, 30. számú hadsereg parancsában már elismerte a magyar katonák reménytelen helyzetben is hősies és bátor helytállását. 

 „A m. kir. 2. honvéd hadsereg a Don mentén mélység nélküli gyéren megszállt nagy kiterjedésű védőállásban a januári nagy orosz támadás elleni küzdelemben becsülettel állta a harcot. A hadsereg színe-java ott veszett a nagy túlerővel szemben vívott csatáiban, de elérte azt, hogy ellensége is felmorzsolódott. … Hódolattal álljunk meg hősi halottaink, sebesülteink ezrei előtt, dicsőség nevüknek, hála és elismerés illesse őket. ..."

Harmat Árpádtortenelmi3_logo.jpg

Kiegészítés: Érkezett olyan észrevétel hozzám, hogy a "2. magyar hadsereg" megnevezés nem helyes, mert pontosan így kellene írni: "magyar 2. honvéd hadsereg". Mivel tiszteletre méltó helyről érkezett a pontosításra  való felhívás, itt reagálnék:

Természetesen elfogadom a bírálatot, az észrevétel korrekt, valóban így kellene használni a megnevezést. Ugyanakkor mégsem javítom posztomban sehol, mert szinte minden hazai publikációban a megszokott formula terjedt el (az emberek így ismerik az alakulatot) és az általam nagyra becsült Romsics Ignác is így használja (Magyarország története a XX. században, Osiris, Bp., 2004.)

***

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmi.blog.hu/api/trackback/id/tr4114186755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ursus Arctus 2018.08.17. 21:05:37

1943 január 12 -én a szovjet túlerő mértéke élőerőben közel háromszoros, tüzérségben - páncélosokban pedig ötszörös volt. A magyarok csak a Cramer-hadtest bevetésében bíztak, ám Maximilian von Weichs vonakodott a tartalékok helyszínre küldésétől, mire pedig erre elszánta magát, késő lett.

Négyes_ 2018.08.17. 23:21:08

@WAR10CK.: A 40. szovjet hadsereg, több, mint 100 páncélossal zúdult Uriv térségére és így az ott állomásozó III. magyar hadtestre. Esélytelen volt számunkra minden ellenállás, még akkor is ha időben (és egységesen) bevetik Hans Cramer vezérezredes hadtestét afféle felmentésként. Egyszerűen felmorzsoltak bennünket.

Harmat Árpád 2018.08.18. 11:24:09

Kedves Solidar! Ha figyelmesebben olvasod a posztot, talán észreveszed, hogy benne van: bár Jány első felindultságában még elmarasztalta a II. magyar hadsereget, később,, átgondolva esélyeiket, elismerte a magyar honvédek bátorságát. Ugyanis éppen az az elismerésre méltó, hogy katonáink (köztük nagypapám testvére is) lehetetlen és reménytelen helyzetben is a harcot választották. 1943 január 12 -én zúdultak rájuk a T-34 -es harckocsik (100 -náé is több), de csak január 15 -én lett általános a menekülés, mikor már tényleg reménytelen helyzetbe kerültek. Az olaszok és románok rögtön az első szovjet rohamnál megfutottak.

levego 2018.08.18. 12:47:44

Jobboldali országromboló emberek kis hadijátéka, sok áldozattal értelmetlenül.

Sandor Szajcz 2018.08.18. 12:47:58

Egyik nagybátyám ott volt, ő azt mesélte, hogy naponta 2 (kettő) lőszert kaptak a puskájukhoz, ha támadást vártak, akkor 5-öt. Más fegyvere a puskán és a bajonett-en kívül nem volt. Neki szerencséje volt, mert még az áttörés előtt átlőtték a vállát, és sebesültként haza küldték.
De a többieknek esélye sem volt.

bitfighter 2018.08.18. 12:48:07

Don hősei... Megtámadni egy országot egy idióta álma miatt, aztán ha segbe rúgják őket, akkor mindjárt hősi halottak lesznek. Lehet köpködni :)

Sandor Szajcz 2018.08.18. 12:48:36

@Harmat Árpád: igazad van. Bár szerintem nagy hiba volt Jány részéről, hogy nem követte a 8-adik olasz hadsereg példáját, akik harc nélkül visszavonultak (nem futottak meg, hanem fel sem vették a harcot).
Ebben a helyzetben a 2-odik magyar hadsereg helyzete akkor is reménytelen volt, ha sikerült volna megállítaniuk az áttörést, mert a szárnyuk már fedezetlen volt.
Nézetem szerint egy visszavonulással lett volna esély megmenteni a hadsereget, és akkor és ott harcba vetni, ahol esélyük is lett volna. Persze kérdés, hogy megfelelő szállítójárművek hiányában ez sikerülhetett volna-e. Mondjuk Jányit nem irigylem, eléggé kellemetlen helyzetben lehetett.

Stenonis 2018.08.18. 12:49:11

@WAR10CK.:
Ez így nem teljesen pontos.
Magát az áttörést végrehajtó szovjet csapatok létszámhátrányban voltak a védekező magyar csapatokkal szemben.

A szovjetek a hídfőkből kiindulva súlypontot képeztek és lokálisan létszámfölényt értek el a papírvékonyságú magyar arcvonallal szemben.

Ahogy a bejegyzés is leírta, a szovjet páncélosok ellen gyakorlatilag nem volt épkézláb páncélelhárítás.

Doktrínális szempontból a szovjet hadvezetés sokkal fejlettebb volt a magyarnál.
És a doktrínához kellően modern technika (tanok, önjáró lövegek, rakéta-sorozatvetők, csatarepülők, teherautók), megfelelő felszerelés is rendelkezésre állt. Itt azért emlékezzünk meg a kölcsönbérleti szerződésről is.

A magyar hadsereg ennek ellenére egészen nagy károkat okozott a támadóknak, de közben irtóztató volt a véres vesztesége.

Harmat Árpád 2018.08.18. 12:57:44

@Sandor Szajcz: Nagyjából egyetértek. Ha a németek okosabban osztják el az erőket és például a II. magyar hadseregnek 200 km helyett csak egy 70-80 km -es frontszakaszt kellett volna biztosítania, akkor mód nyílhatott volna egy második, mélységi vonal kialakítására (erre írta Jány a 30. hadparancsában, hogy "a Don mentén mélység nélküli védőállásban voltak katonáink"). Ha ez a helyzet alakul ki, társítva hozzá, hogy Weichs rögtön komolyan veszi a szovjet támadást és helyszínre küldi a Cramer-hadtestet, akkor 1943 január 12 -én taktikai visszavonulással az említett másodvonalba húzódhatott volna vissza a magyar haderő és így, menthető lett volna a II. magyar hadsereg. ...

... de sajnos a történelemben a "VOLNA" értelmezhetetlen kifejezés. Nem így történt. A német hadvezetés nem biztosított kellő hadfelszerelést a másodrendű (velük szövetséges) csapatoknak és későn eszméltek fel. A magyarok, olaszok, románok pedig megfutottak. Az utóbbiak azonnal, mi némi harcot követően.

Coyothe 2018.08.18. 13:13:03

Valóban igaz az esélytelenség. A 40. szovjet hadsereg 100 -nál is több harckocsival támadta a Don vonalát Uriv térségében, a 6. hadsereg meg délebbre zúdult a magyarok állásaira. 75 mm -es ágyúkkal lőtték katonáinkat, akik csak kézifegyverekkel tudtak válaszolni. Tegyük még hozzá: ekkor már mindannyian le voltak gyengülve az élelemhiánytól és az állomány fele a fagyhalál szélén állat az éjszakánként mínusz 30 fokok miatt.

Solidar 2018.08.18. 13:13:24

@Harmat Árpád: 1. Nem elegáns megoldás csak a választ közölni. 2. Ez a mészárszék alig különbözik a haláltáboroktÓl. Az ott elpusztultaknál sem beszélnék helytállásról, mert másra- MINT AMIT KAPTAK - EASÉLY SEM VOLT.

Shish Yakoo 2018.08.18. 13:13:31

@bitfighter: Most jobb a helyzet? Ma az idiótánk ügyeletes helytartóját valami Stoltenizének hívják.

lobaszopiatej 2018.08.18. 13:13:59

Soha többet ilyen eszetlen borzalmat, mint amibe az akkori főbűnös magyar honvédség vezetése belevitte a katonáit!
Inkább szégyen, nem pedig siker.

A veszteségek nagy része egyébként nem is a fronton volt a magyaroknál (ami inkább túlélőművészet volt a téli hidegben, nem egy valódi harc), hanem az ellátásban (ukrán partizánok).

Az oroszokat meg elsősorban nyilván a németek szétverése érdekelte, nem holmi komolyabb felszereltség nélküli magyar "hadtest".
Itthon sokkal nagyobb szükség lett volna rájuk.

Csodálkozok ezeken a dicsőségnosztalgiákon, örülök hogy a felmenőim elkerülték anno ezt a borzalmas értelmetlenséget!

soarvány 2018.08.18. 13:14:03

Egyáltalán, mit kerestek ott? Ha balhét, akkor azt megkapták.

Solidar 2018.08.18. 13:14:15

Mellesleg Jány az ominózus 43. januári parancsát csak áprilisban - közfelháborodásra és felsőbb instrukciókra vonta vissza. Kétségtelen, hogy az esztelen országvezetés őt is, mint valódi katonát - lehetetlen helyzetbe nevezte ki parancsnokká.

HEL Blog · http://he-liga.blog.hu 2018.08.18. 13:43:51

A haza védelme a Don-kanyarban

"A haza védelme minden férfi kötelessége."Elmebeteg egy idézet és elmebeteg egy elképzelés, hogy a hazát 1500-2000 km távolságban a Don-kanyarban lehet a legjobban megvédeni. Akkor védték volna a hazát a valóságban, ha akkor nem mennek el onnét más hazájába. Akkor ma Magyarország 4-5 megyényi területtel nagyobb lenne.

Jóakaró 2018.08.18. 13:44:03

Utólag csak eljátszadozva a gondolattal:Mi lett volna ha tömegesen széttépik a behívókat, megtagadják a parancsot és egyszerűen fel sem szálnak arra vonatra amelyik a halálba vitte őket?Ennyi parancsot megtagadó emberrel mit tudtak volna kezdeni?

Kánikula 2018.08.18. 14:20:30

@Jóakaró: 10-et lelőnek a többi erre bevonul..

Kánikula 2018.08.18. 14:20:44

@bitfighter: A német katonák is hősi halottak voltak afrikában.
Nagyapáim és a feleségem nagyapja is ott volt, így első kézből hallottuk a történeteket, de mindent ők sem meséltek el. mindhárman az alkoholhoz fordultak később..

Az egyszerű katona az utolsó a sorban, megy ahová mondják, csinálja amit mondanak. parancs megtagadásért a fronton azonnali főbelövés járt akkoriban. szökevénynek szintén.

Nem ők választották ki a harc helyét és azt, hogy hol védik a hazát. Parancs teljesítés közben estek el, így azok. Vagy mi van a Magyarországon elesett szovjet behatolást megakadályozni próbáló katonákkal?

GallaiG 2018.08.18. 14:21:12

Látom, "előzetes moderáció" van, de talán 28 évvel a szovjet kivonulás után nem tilos megemlíteni, mi volt a szovjet hadsereg "feltámadása" és ereje mögött a II. Világháborúban. Az USA elképesztő méretű támogatása, "kölcsön" formájában, amit a Szovjetunió és jogutódja, Oroszország a mai napig sem fizetett vissza. Ez valahogy még ma is kifelejtődik szinte minden elemzésből:

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lcs%C3%B6nb%C3%A9rleti_t%C3%B6rv%C3%A9ny

Érdemes átolvasni a főbb, küldött tételeket:

Szovjetunió mai értékben kb. 1100 milliárd USD szállítást kapott.

Az USA-ból a Szovjetunióba 1941-1945 között szállított anyagok főbb tételei:

Repülőgép 18 735 db
Harckocsi, önjáró löveg 11 567 db
Vontatott ágyú 9600 db
Vasútra szerelt, mozgó villamos erőmű 60 db
Mozdony 1981 db
Vagon 11 155 db
Speciális tartályvagon 1000 db
Tábori telefon 189 000 db
Tehergépkocsi 375 883 db
Dzsip 51 503 db
Motorkerékpár 35 170 db
Traktor 8071 db
Nehézvontató 1200 db
Tüzérségi vontató 5500 db
Parancsnoki törzsgépkocsi 1700 db
Szállítóhajó 90 db
Tengeralattjáró-elfogó naszád 105 db
Torpedónaszád 197 db
Hajómotor 7784 db
Szögesdrót 45 000 t
Cipő- és csizmavasalat 10 500 t
Szerszámgép 500 000 000 $
Acéláru és acélszerkezeti idom 2 250 000 t
Fémáru 912 000 t
Réz 400 000 t
Cink 8000 t
Juta 13 000 t
Alumíniumlemez 250 000 t
Ólom 18 000 t
Gumi 38 000 t
Kőolajtermék 2 670 000 t
Robbanóanyag 345 735 t
Telefonkábel 1 000 000 km
Élelmiszer 4 478 000 t
Félcipő 15 000 000 pár
Bakancs 43 000 000 pár
Katonacsizma 15 417 000 pár
Ruhagombok 1 647 000 $
Pamutszövet 88 507 km

A fizetési feltételek szerint a kölcsön törlesztése a háború után
kezdődött meg. Nagy-Britannia 2006. december 31-én
utalta át az utolsó törlesztőrészletet az Egyesült Államoknak, a
Szovjetunió a törlesztést megtagadta!!!

AchtungPanzer 2018.08.18. 14:21:50

Remélem az itt hozzászólok csak kis keresztmetszetét adják a mai magyar társadalomnak. Mert ha nem, akkor a Jó Isten mentse meg Magyarországot.

Javasolnám " Jóakaró " , " soarvány " , "lobaszopiatej " kommentelőknek, hogy egy kevéssé tanulmányozzák a kor magyar társadalmát, politikai környezetét, mielőtt 70 évvel az eseményeket követően, a monitor előtt terpeszkedve " foteligazságokat " pufogtatnak.

Továbbá javasolnám, az immáron széles körben hozzáférhető, korabeli , a Don- kanyar témájában megjelent visszaemlékezés olvasását, hogy megismerjék : miként is harcolt ott, a távoli orosz földön a magyar baka.

De segítek, hogy ne kelljen keresgélni :
Becze Csaba : " A pokol tornácán "
Kuntár Lajos : A vörös Don
Kékköi László : Tűzőzön

várom a levelet 2018.08.18. 14:26:57

@Harmat Árpád: talán oda sem kellett volna menni.igaz nem önszántukból tették.

Négyes_ 2018.08.18. 14:26:59

@GallaiG: A listából azonnal kitűnik, hogy teherautókra volt leginkább szüksége Sztálinnak. Közel 400 ezret kaptak az amerikaiaktól, amelykkel aztán rengeteg szállítási gondot tudtak megoldani, sőt futotta arra is hogy egy részéből a katyusák révén fegyvert készítsenek.

Harmat Árpád 2018.08.18. 14:30:54

@várom a levelet: A II. magyar hadsereg frontra küldése a Magyar Királyság hadba lépéshez kapcsolódik, ami pedig a Horthy-korszak revíziós politikájához és a 30-as évektől kialakuló német-orientációhoz vezet vissza. Ezek a felsorolt összefüggések nem képezik tárgyát posztomnak, de valóban érdekesek. Bővebben itt olvashatsz ilyen témában írásaimból: tortenelemcikkek.hu/node/113

várom a levelet 2018.08.18. 16:31:51

@bitfighter: csodálkoztak,hogy nem kenyérrel meg sóval várták őket?

Fredddy 2018.08.18. 16:32:08

A támadó szovjetek harckocsijaik nagy részét elvesztették, fő céljukat, a magyar hadsereg bekerítését pedig nem sikerült elérniük. A magyar katonáknak a győzelemre semmi esélyük nem volt, de, a közhiedelemmel ellentétben azért egyáltalán nem csak egy egyoldalú mészárlásról volt itt szó.

Szegényeket egyébként a természet még a mínuszokon túl is is szívatta, volt, aki a híres kurszki anomália miatt tévedt el a végtelen fehérségben (a környék geológiai sajátosságai megzavarják az iránytűket)

ostvan2 2018.08.18. 16:32:20

@Jóakaró: Te sem voltál katona. NINCS lehetőséged kilépni. Ahhoz, hogy sokan legyenek, szervezkedni kell. Akkor meg kiderül és a büntetés azonnali halálos ítélet. Aki megpróbált megszökni, azt a tábori csendőrség vagy helyből lelőtte, vagy a statáriális bíróság ítélte azonnali kivégzésre. Ha egyénileg ki akarsz lépni, egyetlen lehetőséged marad: öngyilkosság.
Mivel az akkori magyar vezetés küldte ilyen gyalázatos felszereléssel a vágóhídra a magyar katonákat, az ő felelősségük (személyesen Horthy, az egész kormány és a képviselők) elítélése lenne a feladatunk. Ezt Rákosiék részben megtették, de aki ma Horthyt dícséri, az ugyanolyan ellensége a magyar embereknek, mint aki a biztos halálba küldte a katonáinkat.

KelemenDániel 2018.08.18. 16:32:28

@bitfighter hogy lehet valaki ilyen ostoba,mint te? ezek az emberek parasztok,földművesek,szegények voltak,akik egyik nap megkapták a behívót,és ha nem mentek volna,akkor hadbíróság és jobb esetben börtön,esetlegesen kivégzés várt volna rájuk. megérdemelnéd hogy te is kapj egy ilyet,aztán ott pusztulj,itthagyva a családod,árván a gyerekeidet,aztán 70 évvel később rólad is ilyeneket írjanak.
Remélem nem fogsz szaporodni,viszont kicsivel többet iskolába járni meg igen.

AchtungPanzer 2018.08.18. 16:32:38

De hogy ne kelljen pénzt kiadni egy kis ismeretért, ezért két link a témában :

mek.niif.hu/02200/02238/html/brianszk.htm
mek.oszk.hu/08300/08399/html/nagy_pal_tartalom.html

AchtungPanzer 2018.08.18. 16:32:46

Equalizer : kétségtelen, hogy az amerikai segély hatalmas segítség volt, de legalább ekkora segítség volt Richard Sorge, a Japánban tevékenykedő német származású orosz kém 1941 szeptemberében küldött jelentése : a japánok nem támadnak a Szovjetunióra.
Így a távol-keleti és szibériai egységek nagy részét át tudták csoportosítani az európai frontvonalra.

2018.08.18. 16:32:50

Ha Mussolini görög kalandja nem készteti Hitlert arra, hogy elhalassza pár hónappal az orosz támadást, ma lehet egy másik világban élnénk és azt tanuljuk erről, hogy a magyar hadsereggel minden rendben volt és hősiesen vonultak be a németek által már elfoglalt területekre.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2018.08.18. 20:54:47

@Jóakaró: Csakhogy a tömegek nem így működnek.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2018.08.18. 20:54:59

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: Vagy inkább már csak néhány nagymami meg nagypapi emlékezne a magyar nyelvre...

lobaszopiatej 2018.08.18. 20:55:35

@AchtungPanzer: akkoriban a vezérkart kellett volna főbelőni a hamis eszetlen hazaáruló idegenbe küldő parancsok miatt.

Kitartani a semmiért agyaggalambként futkorászva a tankok előtt, az inkább egy elvakult agyatlan cselédi attitűd, mert urak szolgálatára nevelték őket egész életükben (ne felejtsük, a feudális berendezkedés az uraságokkal még megvolt anno, a feltétlen vak engedelmességgel).

Semmiképpen nem egy ma is követendő példa.

Olaszok-románok legalább hamar felfogták a szitut, hogy itt nekik nem terem babér, és ezért kár meghalni. Ki kell mondani, ők voltak a jobbak, a helyes cselekedet is az övék.

laci_52 2018.08.18. 20:55:56

Nem nagyon tudunk arról, hogy ezekben a harcokban mekkora volt a Vörös Hadsereg vesztesége, pedig az is több tízezer ember lehetett.

bandiras2 2018.08.18. 20:56:06

@Sandor Szajcz:
Egyik nagyapám volt ott.
Ahol ő volt, ott csak gyalogosrohamok meg tüzérség szakadt a nyakukba, ő ott mint géppuskás szerepelt.
Az utolsó rohamot az alakulata még megfogta. Már ha azt vesszük, hogy mikor elfogytak az oroszok kikotorta magát a fedezék romjai és a nyakába szakadt hó alól, talált 1 élő embert a magyar oldalon. Látótávolságban ők ketten maradtak ott életben, senki más. Összekapaszkodva megindultak nyugatra. Valami csoda folytán eljutottak a német vonalakig, ahol amúgy is nagy volt a létszámhiány, szóval lecserélték a rongyaikat német téli felszerelésre, és valahol a Konrad I/II/tavaszi ébredés után esett szovjet fogságba mint német katona.
Ez igen érdekes "karrier", tekintve hogy szerb tüzérként kezdte a világháborút a németek ellen mint olyan vajdasági magyar, aki a bécsi döntésből szó szerint kimaradt.
Ellenben az elhíresült koreaival, aki szintén 3 hadsereg egyenruháját hordta, de csak addig amíg meg nem tudta adni magát az első adandó alkalommal,
index.hu/tudomany/til/2018/02/22/a_katona_aki_egyetlen_haboru_alatt_harom_kulonbozo_orszag_seregeben_harcolt/
nagyfater végigcsinálta az egészet az első vonalban. Apám elmondása szerint csak részegen volt képes beszélni a háború alatt átéltekről, amíg olyan részegre nem itta magát, hogy már beszélni se volt képes.
A géppuska mellett még a lángszórós mókából is kijutott neki, és azt is túlélte, pedig az a játékszer nagyon vonzza a golyót.
Elhasználódásig használta a fegyvereket, és minden létező kézifegyverrel harcolt ami a keleti fronton létezett, mert talált eleget azoknál akik mellette haltak meg, vagy ő ölte meg őket.
A Vadbaromvadászatból már a Don-nál kivette a részét egy "friendly kill"-lel, ami a sajátján kívül több másik katona életét is megmentette... legalább átmenetileg.

Nagyfaterom kb a korszak elpusztíthatatlan terminátora volt. Csak ő maga volt képes saját magát megölni az alkoholizmusával, de eközben még felépítette az országot mint vasbeton szerelő. Az M7 hídjai közül ami 1983-ig épült, abban benne van a keze munkája.

Európai téridő 2018.08.18. 20:57:50

@HEL Blog: Olvasd el, mondjuk Kállay Miklós emlékiratait (Magyarország miniszterelnöke voltam 1942-1944) és okulj, Okostóni. Mi lett volna, ha a magyarok nemet mondanak a németek azon kérésére, hogy küldjenek csapatokat az orosz frontra? Megvolt az esély abban az esetben is az ország megszállására. Addigra már itt voltak a lengyel, francia és egyéb menekültek, katonaszökevények és Hitler Endlösungja is hamarabb következett volna be. Ráadásul erre még Kállay elődje, a németbarátabb Bárdossy mondott igent.

Alick 2018.08.18. 20:58:15

@Jóakaró: Az szimpla öngyilkosság, mert háborús helyzetben kivégzik a lázadót, az ellenszegülőt.
Akkor már inkább a szökést eleve úgy tervezi, hogy csatlakozik a partizánokhoz. Az se veszélytelen, de ha szemben áll a hivatalos vezetőkkel, így legalább fegyverrel a kezében tehet valamit.

Alick 2018.08.18. 20:58:20

@AchtungPanzer: Ha a japánok inkább a SZU-t támadták volna meg a németekkel koordinálva, máshogy végződött volna a II. vh.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.08.18. 20:58:32

Ha egyszer Magyarországon megfog történni a rendszerváltás, azt onnan fogjuk tudni, hogy hatalmas Trianon szobor lesz a mai Szabadság-szobor helyén a Gellért hegy tetején - abból a pénzből, amit azoktól a hungarofóboktól vesz el az állam, akik valaha is egyetlen egy rossz vagy akár lekicsinylő szót írtak, szóltak ezekről a hőseinkről!...

Számvéber 2018.08.18. 22:34:12

A magyar 2. hadsereg páncélelhárításáról a Donnál öt éve tartottam előadást és azóta egy tanulmányt is publikáltam róla a Hadtörténelmi Közleményekben. Ok, hogy ez kit érdekel, de lehet róla olvasni. ;)

tti.btk.mta.hu/esemenyek/konferencia/693-beszamolo-az-1943-januari-doni-attores-70-evfordulojara-rendezett-konferenciarol.html

BiG74 Bodri 2018.08.18. 22:34:22

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója:
Persze, mert biztos lenne egy szép Magyarország, mi?

A Donnál harcoló (és másutt) katonáinknak, honfitársainknak örök tisztelet, és emlékezet jár. De ne keverjük azokkal, akik hatalommal bírtak, és így küldték oda őket!

averageuser 2018.08.18. 22:34:37

Ez a szép a háborús történelemben: nincs parasztvakítás. Egy gazdasági teljesítmény nélküli nélküli ország felcicomázta magát darutollas csákóval meg sumér ősökkel, majd pedig elment a frontra szerencsét próbálni. Eredmény: teljes fizikai megsemmisülés. Eltelik 70 év, erre az illető ország már megint kezdi a darutollas baromságot...

Stenonis 2018.08.18. 22:34:45

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója:
Nem Mussolini miatt késtek.
A balkáni hadjárat április végére véget ért, csak Kréta maradt hátra (ott csak 30 ezer német vett részt, ami a Brabarossa méretéhez képest elhanyagolható).

A németek gondja az volt, hogy a tavaszi esők miatt nagyon felázott a talaj. Gyakorlatilag nem lehetett használni a repülőtereket és a földutakat.

Ha korábban indul a német offenzíva, akkor is gondban lettek volna. Az oroszban van egy szó: raszputyica.
Ez azt az időszakot jelenti, amikor az esők miatt akár hónapokra is járhatatlanná válik minden. Jellemzően szeptember végétől a fagy beálltáig tart. És tavasszal az olvadás után.
És 1941. őszén a németek beleragadtak a sárba. Az addigi lendületes előrenyomulásuk vánszorgássá vált: a páncélosok napi 4-6 km-t tudtak előrenyomulni. A technikát is nagyon durván igénybe vette a sártengeren való átkelés. Mire elkezdett fagyni, már késő volt. Utána meg jött a - 30 fok.

A sártenger miatt egyszerűen megbénult a német utánpótlás is.

Ha korábban indulnak, akkor a tavaszi sár miatt ragadnak be.

kiskutyauto 2018.08.18. 22:35:03

Nagyapám itt volt, és túlélte... épphogy... hazafelé úton a ruszkik levadászták, már a Vereczkei hágó környékén járt... és még utána lehúzott 5 év gulágot... (45 kiló volt, amikor valahogy valami csoda folytán hazakerült, már rég el is temették...) de ezt is túlélte... 36-ban vonult be sorállományba.... 90 évesen halt meg... jófej volt nagyon... sokat mesélt... (valószínűleg a kedvessége, lazasága és folytonos vidámsága tartotta életben ennyi borzalom után és közben)

mehemed 2018.08.19. 11:01:47

@averageuser: az a baj hogy nem húzódott a háború még vagy 2 évig. akkor az ilyenek nem pofáznának.

c 2018.08.19. 11:01:58

@GallaiG:
Nem kell őket sajnálni. A háború legnagyobb nyertesét úgy hívják USA (és ami mögötte van).

LebensraumamOsten 2018.08.19. 11:02:12

@Sandor Szajcz: Na igen, Jány és a magyar tábornoki meg főtiszti kar legnagyobb része a dicsőséget hajurászta, előléptetésről, hírnévről, kitüntetésről álmodtak. Mit számított ezeknek a katonáik élete. Erdélyi Béla frontnaplójában kereken kimondja, hogy ezek az aljas jellemtelen hitvány hazaárulók miatt halt meg a hadsereg legnagyobb része. A legénység, a az altisztek és a tisztek száadparancsnokig bezárólag ezt pontosan látták, és hangoztatták is. Arról nem szólt a kedves írás, hogy a megsemmisült alakulatok rongyosan, sebesülten, éhezve, dideregve visszavonuló kattonái közül hányat lövettek agyon a saját főtisztjeik, tábornokaik, ahelyett, hogy magukat lőtték volna fejbe? Hány árvát, özvegyet csináltak?
Jány megérdemelte a sorsát nagyon is. A kommunisták szolgáltattak igazságot a so tízezer frontra kihajtott és ott lemészároltatott magyar paraszt- és iparoslegénynek.

LebensraumamOsten 2018.08.19. 11:02:19

@BiG74 Bodri: Pontosan, azok aljas gazemberek voltak. Akiker felkötöttek, mind megérdemelték a sorsukat.

LebensraumamOsten 2018.08.19. 11:02:24

@averageuser: Látom te legalább megérted mi is megy itthon manapság.

LebensraumamOsten 2018.08.19. 11:02:34

@Európai téridő: Nos az igazi motiváció nem is a félelem volt, hanem a dicsőséghajhászás, az hogy így még több területet szerezhessenek vissza a románoktól, vagy legalább megtarthassák azokat az erdélyi és persze felvidéki területeket amelyek révén akkori politikusaink megtarthatták a többségüket a parlamentben. Ez volt az igazi. Dehogy érdekelte őket a megszállás, vagy az Endlösung esélye.

Pic 2018.08.19. 11:03:55

Bírom azokat akik gondolkodás nélkül, a saját kis jelenéből kiindulva ítél meg másokat, netalántán ezt még súlyosbítja tudatlansággal és szűklátókörű gondolkodással.

Ez tisztára olyan, mint tegnap egy másik blogon egy 70-es évekbeli fotó alapján mondta valaki, hogy Kádár mekkora bunkó volt, mert társaságban, egy rendezvényen (divatbemutató) egyedül neki lógott a spangli a szájából és CIGIZETT!

Időbe telt amíg egy idősebb fórumozó kolléga felhívta a "kultúrharcos" figyelmét, hogy akkoriban szinte MINDENKI füstölt mint egy gyárkémény non-stop bent az irodában a munkahelyen, otthon, étteremben, stb. Akkoriban ha valaki nem cigizett az volt a 10% kisebbség.

Itt is ugyanez a probléma ahogy látom: A történelmi eseményeket mindig a körülményekbe helyezve kell vizsgálni, nem a jelen alapján.

Mi akkor és ott a németek oldalára álltunk. A németek segítségével területeket kaptunk. Cserében elvárták, hogy odategyük magunkat. A Magyar ipar nem volt felkészülve, a hadsereg sem volt felkészülve, DE menni kellett. Mentek.
Aztán amikor a nyakunkba szakadt az "áldás" akkor a mieink nem futottak el, hanem helytálltak, mert a magyar már csak ilyen fajta, nem gyáva mint a digók és nem trükközős mint a román.

Tény, hogy ettől függetlenül a kormányzatot, a hadvezetést és a tiszteket lehet szidni, mert a felelősség az övék volt. Természetesen a körülmények nem sok mozgásteret adtak nekik, de a felelősség az felelősség. A helyzetből kellett volna kihozni a lehető legtöbbet. Az én személyes meglátásom az, hogy akkoriban is sok lehetett a vezetésben a sógor, koma, jóbarát ejtőernyős, aki éppen csak a munkára volt alkalmatlan.

Ami a honvédeket illeti ott megint csak egy alaptételt felejt el a sok okos kommentelő, a "miért nem lázadt", "miért nem tagadta meg a parancsot" és "miért nem szökött el" stílusú hozzászólásokkal.

Azért fiaim, mert a háború az nem katonaságról szól, a katonaság pedig fegyelemről és a parancsok teljesítéséről szól. Itt nincs demokrácia, nincs olyan, hogy megvitatjuk, meg átgondoljuk. Teljesíted a parancsot és kész. Ha nem akkor ott helyben kivégez a parancsnokod vagy a rendfenntartó katonai egység.
Az ókorban az engedetlen, megfutó katonákat hátul korbácsos emberek hajtották vissza a harcba, a középkorban lenyilazták a megfutókat a sajátjaik, a Napóleoni időkben a második vonal lőtt a visszafelé futó saját katonákra, aztán a modern korban nálunk ott voltak a tábori csendőrök, az oroszoknál meg a politikai tisztek. Pontosan emiatt lehet az amit egy katonatiszt rokonom mondott, hogy igazi harcban sokszor a tisztek jelentős részét nem az ellenség lövi le, hanem a saját emberei.

Zárásként pedig azoknak akik azon a véleményen vannak, hogy a "bakák nem voltak hősök", meg "úgy kell nekik minek mentek oda" azoknak egy régi történettel üzennék, - sajnos ne tudom melyik híres írónk tollából - amiben a suliban a gyerekek nagy hangon dicsekednek, hogy kinek milyen nagy ember a papája és mi mindent ért el és tett az országért, majd feláll a suttyó utolsó, csóró, senkiházi kis kölök és azt mondja: Az én apám tette a legtöbbet ezért az Országért. Erre a többiek kiröhögik és kérdik, hogy mégis mit tett érte???

Mire csendesen azt mondja: Az életét adta az országért.

LebensraumamOsten 2018.08.19. 11:04:02

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: Ismerve a szovjet hadsereg humán és anyagi erőforrásait, nem valószínű. Inkább egy még véresebb háború lett volna, még több szovjet áldozattal, még elvakultabb gyűlölettel a háború vége felé.

Billy Hill 2018.08.19. 12:25:14

@Pic: Ez a kizárólag mai fejjel gondolkodás hasonló ahhoz a sztorihoz, amikor az USA-ban napjainkban tanították a holokausztot a középiskolásoknak, hogy ti. jöttek a náci verőlegények, éjjel betörtek a lakásba, és elvittek embereket. Erre az egyik diák megkérdezi: A lakók miért nem hívták a rendőrséget? ...

Laca1558 (törölt) 2018.08.19. 12:26:00

@averageuser: A darutollas baromságot most éppen az európéer liberálisok kezdik. Ők akarnak szembeszállni Oroszországgal. Ők azok, akik más népek kormányait hajtanák bele az igába, hogy a nemzeti érdekkel szembemenve elvégezzék a munka piszkos részét. Pont úgy, mint 70 éve az elődök...

Tehát ha azt szeretnéd, hogy a darutollasok húzzák össze magukat az erősebb előtt, akkor első körben keress egy tükröt.

BiG74 Bodri 2018.08.19. 16:04:01

@Laca1558:
Nem tudom mi ez a darutollasdi, de kommented is zagyvaság.

lobaszopiatej 2018.08.19. 16:04:12

@Pic: "Ha nem akkor ott helyben kivégez a parancsnokod vagy a rendfenntartó katonai egység. "

Azért volt különbség e tekintetben a hadseregek közt.
- amcsiknál: hadbíróság - de egyszerűbb volt hülyének tettetni magad aki begolyózott egy lövés hallatán (vagy megmérgezned magad), de itthon is sokan úszták meg a sorozást anno mindenféle indokkal
- magyarnál: ha már ott vagy, biztos főbelőnek ha ellenkezel, de egyszerűbb lehetett elszökni és később előadni elraboltak a partizánok de mikor véget ér a háború pont épp kiszabadultál
- oroszok: adnak 1 golyót a szuronyospuskával, szaladjál előre ordítva, a visszafele szaladókat meg lelődözi hátul a tiszt (akinek viszont van jó sok lőszere)
- németek: nem volt ilyenre szükség, akkora volt a propaganda hogy lelkesedésből masíroztak, német nyelvtudással meg nem volt hova szökni

morph on deer 2018.08.19. 16:04:23

@Pic:
“Mire csendesen azt mondja: Az életét adta az országért.”

Gyönyörű.
És ettől az ország előbbre jutott valamit is? Komoly esélye van annak, hogy tudomásul sem vették az áldozatát..!

A családjának jobb lett az élete az által, hogy nem volt többé köztük se a férj, sem az apa?
Aki talán elmagyarázhatta volna a gyerekének, hogy mennyire értelmetlen, gonosz és embertelen dolog parancsra ölni..!
Gyilkolni embereket, akiket sosem láttunk előtte, és akik sosem ártottak nekük, de ugye ez a “parancs” - és állítólag “a haza” érdeke!

Az, hogy az apja égbekiáltó hazugságok, kapzsi érdekek és hatalmi játszmák miatt halt meg inkompetens - és többnyire sértetlenül maradt - katonai vezetők játékszereként, szóval az gondolom fel sem merült...

Állítólag “boldogok a lelki szegények..”
Hát, ha csak úgy nem..!

lobaszopiatej 2018.08.19. 16:04:30

@Pic: "Mire csendesen azt mondja: Az életét adta az országért. "

Senki se kérte hogy ezt tegye (sőt a mai katonai doktrína sem ezt kívánja hanem pont az ellenkezőjét: menekülj ha van választásod), és nem a hazát védve tette ezt hanem külhonban, uraságok büszkeségéért kalandozva.

Amcsiknál pl normális, ha tudsz alkalmazkodni a helyzethez, és ha reménytelen, keress más utat. Náluk nem a vak agyatlan egyéniség kiölésről szólt a bakaélet mint a NATO-ig bezárólag, hanem az ügyes alkalmazkodásról, problémamegoldásról. Semmiképp sem azt, hogy haljál meg a kilátástalan helyzetben mert megparancsolták, ezt az akadémián is kihangsúlyozzák ma már hogy nem a hősi halottak kellenek!

Ez az akkori magyar hadsereg igen rossz nevelése volt: agyatlan szolgaként hajtsd végre pontosan amit mondanak, ne gondolkozz. Amcsiknál ez már akkor is elavult szemlélet volt, őnáluk a helyzet felismerése és egyéni alkalmazkodás már akkor elfogadott és elvárt volt.

2018.08.19. 16:04:43

"bár a magyar hadvezetéstől a lehetőségekhez mérten szinte mindent megkapott"

éredekes, gyerekkorom egyik tanárjának (aki amúgy gyalog jött haza a dontól ) meggyőződése volt, hogy szándékosan szar felszereléssel és hiányos létszámmal küldték ki őket, mert a jó felszerelést az itthon maradt I. hadseregnek tartogatták, hogy majd kellő időben kiugorjanak a háborúból, őket meg eleve a vágóhídra szánták

martineden 2018.08.19. 16:05:21

@Harmat Árpád: ,,Az olaszok és románok rögtön az első szovjet rohamnál megfutottak."....es nem ok tettek jol?Mi ertelme volt megoletni 120 ezer embert?Nem jobb lett volna egy elo nagypapa, mint egy ,,hos"-nek nevezett hulla?Egyebken nem onkent es dalolva nem vonultak vissza, hanem az emlegetett jany felkoncolassal fenyegette azt , aki megfutamodik.

Harmat Árpád 2018.08.19. 16:12:48

@martineden: Ahogyan már említettem egy korábbi hozzászólásomban: egy időben megindított ésszerű, taktikai visszavonulás (mondjuk előkészített, mélységi másodvonalba) lett volna a jó megoldás, a helyszínre irányított Cramer-hadtest fedezete mellett. Ami a román és olasz megfutást illeti: korai volt, túl hamar fogták menekülőre, többek közt ezért is sikerülhetett a sztalingradi bekerítés (ezért egy az egyben a 3. és 4. román hadsereg a felelős).

Ami meg a magyar katonák gyávának bélyegzését illeti: döntsük már el, hogy akkor most feleslegesen helyben maradtak és kitartottak (akkor viszont nem voltak gyávák), vagy elfutottak időben, de ebben az esetben meg ésszerű volt hátrálásuk a túlerő elől. Egyszerre gyávák és ésszerűtlenek nem lehettek. :-)

Gabor Ventilla 2018.08.19. 16:51:38

@bandiras2: Emelem kalapom a nagyfataerod emlékére !

Gabor Ventilla 2018.08.19. 16:51:42

@h.kovacs: Nekem is van egy ilyen gyanúm !

Gabor Ventilla 2018.08.19. 16:51:49

Jany Gusztávnak a harc közepén azt kellett mondania, hogy hitvány ember az aki nem tart ki, UTÁNA meg azt, hogy hősök vagytok...

Laca1558 (törölt) 2018.08.19. 16:51:52

@BiG74 Bodri: Szó nincs arról, hogy zagyvaságokat írnák. Olyat írok, ami neked nem tetszik.

CSOKKI MÁLNA 2018.08.19. 17:35:05

Ne baszogasd a medvét...Intő példa a mai politikusok számára is.

teddybear01 2018.08.19. 17:52:01

Ami azt illeti, a hozzászólók jelentős részét nem merném bajban a hátam mögé engedni.
Elég nekem az ellenség, ilyen gyávákra meg nincs szükségem. Még a végén rám támadnának orvul.

Ami a Don-kanyart illeti, az megtizedelte a családom, meg a falut is, ahonnan származom.
Odamaradt az anyai nagyapám két testvérével együtt, és az apai ágról is két nagybátyám. Meg pár távolabbi rokon.
Az a gyalogszázad, amiben szolgáltak, 4-en jöttek vissza 168-ból. Ők is csak 53-ban, megjárva a szibériai gulágokat.
Valamennyien 30-35 éves, családos emberek voltak, nagyapa özvegyen hagyta a feleségét, félárván az édesanyámat és a nagynénémet.

martineden 2018.08.19. 21:09:06

@teddybear01: ,,Valamennyien 30-35 éves, családos emberek voltak, nagyapa özvegyen hagyta a feleségét, félárván az édesanyámat és a nagynénémet."...gondoölom ok jobban szerettek volna, ha gyavan is, de elve hazajonnek.

Bogomil 2018.08.19. 21:09:32

Ha már pontosítás, akkor "Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg"...

averageuser 2018.08.19. 21:09:44

@mehemed: Látod pont erre céloztam. Háborúban nincs "volna" mivel a holtak nem kelnek fel többé.

averageuser 2018.08.19. 21:09:55

@Laca1558: Gondolom a "nemzeti érdek" alatt a "felcsúti érdek"-re gondoltál, amiket Brüsszel megpróbál sok-sok gonosz pénzzel tönkretenni. Szerencsére a sok gonosz pénzt a nemzeti rózsaszín galléros betyárok átirányítják nemzeti offshore számlákra.

Pic 2018.08.20. 10:47:04

@teddybear01: Egyetértünk! A hozzászólások ismeretében egy esetleges háború esetén először a mellettem állókat figyelném, mint az ellenséget, hogy a nagy meglepetések egy élesebb helyzetben elkerüljenek. :))

@martineden: Erős különbség van az ellenség megpillantása utáni "gyors távozás" és egy az ellenséget lassítva, folyamatosan harcolva, egy előnyösebb taktikai pozíciót felvevő szervezett visszavonulás között. Azt meg ne is említsem, hogy az előző kettőhöz képest is teljesen más mikor legázol az ellenség és esélyed nincs hátrálni....

@lobaszopiatej:
"@Pic: "Mire csendesen azt mondja: Az életét adta az országért. "

Senki se kérte hogy ezt tegye (sőt a mai katonai doktrína sem ezt kívánja hanem pont az ellenkezőjét: menekülj ha van választásod), és nem a hazát védve tette ezt hanem külhonban, uraságok büszkeségéért kalandozva."

Nem, nem igaz.

Egy: Az Amerikaiak sem azt tanítják, hogy fuss el. A tisztes helytállás alapvető elvárás ott is.

Kettő: Pontosan erről beszéltem kolléga. Felejtsd el a MAI, modern katonai doktrínát! Itt most az 1940-es évekről beszélünk ami totál más világ volt!!! .... még az amerikaiaknál is. Akkoriban ha jól megnézed náluk is volt pár mészárszék, mint pl Guadalcanal és társai.

Neked az akkori helyzetnek, fejlettségi szintnek, stb stb megfelelően kell elemezned a történéseket. 50+ év távlatából és tapasztalatai alapján persze, hogy másképp látod/látjuk és sok mindent másképp csinálnánk, plusz ahogy már írták többen, így távolból, fotelből ez egy kicsit más.

Egyébként az amerikaiak tényleg előrébb jártak már akkor is. Az általános tapasztalat volt és azóta is az, hogy a nagy harcok, csaták is igazából kis részletekben, helyben dőlnek el, így a legfontosabb szerepe egy csatában a jól képzett harcedzett őrmestereknek van, akik "mikromenedzselik" a saját kis területükön a történéseket. A képzésük és a tapasztalatuk alapján látnak, értik, tudják mi a helyzet és abból mit lehet kihozni, ahogy te is írtad.

Pontosan ezért az amerikaiak már akkor is nagyon ráfeküdtek az őrmi képzésre, azóta meg különösen.
Bár ezt nálunk is tudják, és mondják, nem tudom, hogy a gyakorlatban ebből mi valósult meg mai modern magyar hadseregünkben.

CSOKKI MÁLNA 2018.08.20. 10:47:10

@averageuser: Számodra a nemzeti érdek, mint olyan értelmezhetetlen fogalom.. A magadfajták a módszerváltásig Moszkva óhajait lesték, a módszerváltást követően gazdát cserélve a berlini és brüsszeli direktívák szerinti elvárásokat..A magyar "baloldal" genezisében kollaboráns..

BiG74 Bodri 2018.08.20. 12:32:17

@Laca1:
Nézd, gyakorlatilag libsiztél egyet. Egészségedre. Aztán benyaltál az oroszoknak, érezd jól magad! Persze nemzeti érdekek mentén !
Aztán a darutollasok húzzák össze magukat az erősebb előtt, akik valójában européer liberálisok, akik az oroszok ellen mennének, viszont ők azok akik a világ népeit igába hajtanák.
Öcsém, kurva nagy katyvasz van a fejedben.

kolomparlole1114 2018.08.23. 17:48:03

@Stenonis: Ha lett volna eszünk mi is szaladtunk volna az olaszok után.

kolomparlole1114 2018.08.23. 17:48:42

De a legjobb lett volna nem beszállni a buliba, teljes hadsereggel megvárni amíg a ruszkik romániát kezdik el gyakni, aztán mi meg jól hátbatámaghattuk volna őket, felajánlva segítségünket a ruszkiknak. Csk hát ugye a németbarát tisztekkel ez nem volt opció. Horthynak pont akkor kellett volna lesittelni az öszes németbarátot amikor a ruszkik elkezdik románia felszabadítását, mi a hátbatámadással segítettük volna meggyorsítani a bukásukat (a román hadsereg megosztásával), majd hagyni hogy átvonuljanak rajtunk. Ezzel lett volna a legkevesebb idő arra hogy a németek itt megszállósdit játszanak, és talán még mi is ki tudtunk volna tartani ellenük addig amíg a ruszkik megérkeznek. Szövetségesi jutalmul pedig megkaptuk volna Észak-Erdélyt (valszeg, tekintve hogy a ruszkik se csipázták a románokat), és valószínűleg a Csallóközt is ku tudtuk volna dumálni. Talán így tudtunk volna kijönni a legjobban a háborúból. Az orosz megszállást így se tudtuk volna elkerülni, de most kicsit nagyobbak lennénk.

Pic 2018.08.25. 10:07:16

kolomparlole1114:
Ehhez képest a Románok voltak okosabbak ismét. Ugyanúgy megszívtuk mint az első világháború végét.

Ott is ki volt adva utasításba, hogy a hazafelé tartó Román csapatokat egyben kell tartani mindenáron, az átvonuló magyar csapatokat meg minél jobban szét kell zilálni, hogy Magyarországra ne harcképesen érkezzenek.....

dez01 2018.10.07. 00:43:53

@Equalizer.: Igen. Ha nekünk is lett volna pár ezer teherautó, akkor a sereg sokkal nagyobb részét lehetett volna megmenteni:(
süti beállítások módosítása